RSF nominirao 12 novinara za nagradu za slobodu medija za 2020. godinu

Reporteri bez granica (RSF) objavili su spisak 12 novinara i medija iz 12 zemalja koji su nominirani za dodjelu nagrada RSF-a za slobodu medija, koja će se dodijeliti u Taipeiju 8. decembra. Sedam novinara – od toga četiri žene – i pet medija (ili novinarskih organizacija) nominirani su u tri kategorije: nagrada za hrabrost, nagrada […]

RSF nominirao 12 novinara za nagradu za slobodu medija za 2020. godinu

Reporteri bez granica (RSF) objavili su spisak 12 novinara i medija iz 12 zemalja koji su nominirani za dodjelu nagrada RSF-a za slobodu medija, koja će se dodijeliti u Taipeiju 8. decembra.

Sedam novinara – od toga četiri žene – i pet medija (ili novinarskih organizacija) nominirani su u tri kategorije: nagrada za hrabrost, nagrada utjecaj i nagrada za nezavisnost. Uključuju novinare ili medije koji se bave istraživačkim novinarstvom iz Rusije, Brazila, Filipina, Indije i Francuske.

– Nagrade za slobodu medija RSF-a oformljene su u čast novinarima koji, svojom hrabrošću ili nezavisnošću ili učinkom svojih istraga i izvještavanja, posebno utjelovljuju ideale novinarstva koje branimo – kazao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Nagradom im se samo odaje počast, naveo je, ali je njen cilj i davanje podrške novinarima koji su prečesto zatvarani, procesuirani ili im se prijeti zbog odbrane tih novinarskih vrijednosti.

Nakon Londona 2018. i Berlina 2019. godine, tajvanski glavni grad Taipei domaćin je ovogodišnje dodjele nagrada RSF Press Freedom Awards. Svečana dodjela održat će se u Nacionalnoj biblioteci 8. decembra i direktno će se emitirati na Facebooku na kineskom i na YouTubeu na engleskom jeziku.

– Tajvan, koji je dokazao da može kontrolirati pandemiju Covid-19 bez žrtvovanja temeljnih sloboda, idealno je mjesto za održavanje naše ceremonije dodjele nagrada za slobodu medija – kazao je direktor RSF-ovog ureda za Istočnu Aziju Cédric Alviani.

– Iz godine u godinu Tajvan je na čelu azijskih zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a i predstavlja najbolji alternativni model kineskom autoritarnom sistemu – dodao je.

Pod predsjedanjem predsjednika RSF-a Pierrea Haskija, žiri 28. nagrade RSF-a za slobodu medija odabrao je istaknute novinare i branitelje slobode iz cijelog svijeta.

Članovi žirija su Rana Ayyub, indijska novinarka i kolumnistica Washington Posta; Raphaëlle Bacqué, vodeća francuska reporterka Le Mondea; Mazen Darwish, sirijski advokat i predsjednik Sirijskog centra za medije i slobodu izražavanja; Zaina Erhaim, sirijska novinarka i voditeljica komunikacija u Institutu za izvještavanje o ratu i miru; Erick Kabendera, tanzanijski istraživački izvjestioc; Hamid Mir, pakistanski izvjestioc, kolumnist i autor; Frederik Obermaier, njemački istraživački novinar minhenskih novina Süddeutsche Zeitung te Mihail Zigar, ruski novinar i glavni urednik Dozhda, jedinog nezavisnog ruskog TV kanala.

Nominirani za nagradu za hrabrost su:

Elena Milachina ruska istraživačka novinarka koja se specijalizirala za pokrivanje vijesti iz Čečenije. Bila je meta fizičkih napada i prijetnji smrću, ali ona i dalje piše beskompromisne članke o najosjetljivijim temama u Čečeniji, autonomnoj republici kojom je željeznom rukom vladao Ramzan Kadirov.

Margarita Valle sa Filipina koje je uhapšena i nekoliko dana potajno zadržana u junu 2019. godine u pokušaju da je zastraši. Specijalizirala se za pitanja koja često ignoriraju glavne nacionalne novinske organizacije, poput prava autohtonih naroda, prava žena u ruralnim društvima i okoliša.

Fahad Shan iz Kašmira (Indija) kojeg često pozivaju na saslušanje u policiji zbog njegovih izvještaja. Bio je meta fizičkih napada. Igrao je važnu ulogu u odbrani slobode medija, koristeći inovativne metode kako bi informirao osam miliona Kašmirca unatoč činjenici da su odsječeni od vanjskog svijeta otkako je autonomija teritorija ukinuta u augustu 2019. godine.

Mohammad Mosaed iz Irana je nagrađivani novinar kojeg su agenti Revolucionarne garde pozvali i ispitali u februaru nakon objavljivanja članaka na društvenim mrežama koji su kritizirali vladinu nepripremljenost nakon izbijanja koronavirusa. Uvršten je na listu najprogonjenijih novinara Međunarodne alijanse za slobodu medija.

Nominirani mediji za uticaj su La Voix De Djibouti (LVD) iz Džibutija koji emitira vijesti iz Francuske, ali LVD posluje s mrežom novinara i dobrovoljnih saradnika koji tajno rade na pružanju vijesti i informacija, Disclose iz Francuske koji se finansira od donacija, filantropa i čitatelja te istražuje pitanja od javnog interesa, poput okoliša, socijalnih pitanja i poljoprivredno-prehrambene djelatnosti te Merman Radio iz Afganistana koji promovira prava žena.

Za ovu nagradu nominirana je i novinarka Cecilia Olliveira iz Brazila koja piše o pitanjima javne sigurnosti, trgovini drogom i javnom sektoru za brazilsko izdanje The Intercept. Odigrala je presudnu ulogu u otkrivanju učestvovanja drugih država u ratovima bandi koje opterećuju Rio de Janeiro, otkrivajući imena država otisnutih na čahurama pronađenim u tim četvrtima. Tu su bili Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Belgija i NATO.

Nominirani u kategoriji za nezavisnost su:

Lina Attalah iz Egipta koja je urednica je i suosnivačica internetskih novina Mada Masr, jedne od rijetkih preostalih nezavisnih medija u Egiptu. Proslavila se kao novinarka koja se usudila baviti osjetljivim temama i boriti se protiv autocenzure. Nekoliko puta je ispitivana, a policija joj je upala u ured nakon što je objavila istragu o sinu predsjednika Abdela Fattaha Al-Sissija.

Péter Uj iz Mađarske koji se smatra vodećom osobom nezavisnog novinarstva u toj zemlji. Urednik je web stranice vijesti 444.hu koju je oformio nakon što se vlada počela miješati u rad Index.hu nezavisnog web portala na kojem je radio 11 godina.

Za ovu nagradu nominiran je i Kambodžanski savez novinara (CamboJA) koji je formiran u decembru 2019. godine nakon što je premijer Hun Sen, koji je na vlasti više od 30 godina, nasilno uništio slobodu medija. Razvili su nezavisnu platformu za vijesti koja je kambodžanskim novinarima dala mjesto da se izraze.

Za tu nagradu nominirane su i najveće nikaraguanske dnevne novine La Prensa koje su osnovane 1926. godine sa sloganom “U službi istine i pravde”, i koje ni danas ne štede na kritikama prema vladi. U posljednje tri godine korištena su sva moguća sredstva da se La Prensa finansijski onesposobi.

Izvor: RSF

About The Author