Facebook optužen za prisiljavanje osoblja na povratak u urede

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u urede uprkos riziku od koronavirusa. Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”. Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu […]

Facebook optužen za prisiljavanje osoblja na povratak u urede

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u urede uprkos riziku od koronavirusa. Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika.

Facebook je saopćio da većina potpisnika pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

– Vjerujemo u otvoren interni dijalog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni – naveo je glasnogovornik kompanije.

Facebook je u augustu saopćio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u urede došao nakon što je propao Facebookov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u urede.

– Potrebni smo Facebooku. Vrijeme je da to priznate i počnete da cijenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i sigurnost zbog profita – poručili su moderatori sadržaja u Facebooku.

Pozvali su Facebook da uvede promjene kako bi omogućio daljnji rad i ponudi druge pogodnosti, poput plaćanja opasnosti. Facebook je rekao da “većina” recenzenata sadržaja radi od kuće.

– Većina od 15.000 globalnih recenzenata sadržaja radi od kuće i nastavit će to raditi za vrijeme trajanja pandemije – kazao je glasnogovornik kompanije.

U augustu je Facebook najavio da bi osoblje kompanije moglo raditi od kuće do ljeta 2021. godine.

Izvor: BBC

About The Author