New York Times otkriva video snimke izraelskih vojnika koji slave uništenje Gaze

Uz jednu snimku na TikToku navedeno je “Prestao sam brojati koliko sam kvartova izbrisao”

New York Times otkriva video snimke izraelskih vojnika koji slave uništenje Gaze
Foto: RadioFrance

Istraga New York Timesa otkrila je snimke izraelskih vojnika koji pogrdnim imenima nazivaju Palestince i slave rušenje njihovih domova u Gazi.

Od izraelske invazije na Gazu u oktobru, vojnici koriste platforme društvenih medija za dijeljenje svojih operacija, koje su izazvale bijes i osudu.

Na snimkama koje su novine analizirale, može se vidjeti kako vojnici uništavaju trgovine i učionice, vrijeđaju Palestince i zagovaraju izgradnju izraelskih naselja u Gazi.

Na jednom snimku vidi se kako vojnik pokazuje palac prema kameri dok vozi buldožer ulicom u Beit Lahiji, u sjevernom dijelu Gaze, gurajući izlupani automobil prema polusrušenoj zgradi.

Naslov za prilog, koji je podijeljen na TikToku zajedno s vojnom himnom, glasio je: “Prestao sam brojati koliko sam kvartova izbrisao”.

U novembru je rezervist je podijelio video s oštećenom kućom u Gazi koja se koristila kao vojna baza. Taj je isječak pratila verzija izraelske pjesme “This Was My Home” i široko je kružio društvenim mrežama.

Ista osoba objavila je zaseban video u novembru, koji prikazuje vojnike kako plešu prije nego što zgrada biva dignuta u zrak.

TikTok video koji je Južna Afrika koristila u svom slučaju pred Međunarodnim sudom pravde pokazao je kako izraelski vojnici posvećuju rušenje zgrade Eyalu Golanu, izraelskom pjevaču koji je pozivao na potpuno uništenje Gaze.

Predstavnik društvene mreže rekao je da snimka krši njezine smjernice, uključujući politiku o govoru mržnje i ponašanju.

Izrael od oktobra koristi buldožere za uništavanje zemlje i imovine u Gazi. Nir Dinar, glasnogovornik izraelske vojske, branio je akcije, navodeći “operativnu nužnost” i poštivanje zakona rata.

U odgovoru na izvještaj The New York Timesa, izraelska vojska osudila je ponašanje vojnika i rekla da se nisu pridržavali komandi vojske te da se okolnosti istražuju, ali ovaj izvještaj nije prvi koji naglašava neke od provokativnih radnji koje su izvršili izraelski vojnici.

U decembru su izraelske novine Haaretz razotkrile račun na društvenim mrežama, pod naslovom “72 Virgins – Uncensored,” kojim je navodno upravljala izraelska vojska kako bi dijelila grafički sadržaj koji prikazuje ubijanje pripadnika Hamasa i uništavanje Pojasa Gaze.

Izvor: ArabNews

About The Author