Uhapšen osumnjičeni za prijetnje novinarki Vanji Stokić

Zaprijećena kazna u ovom slučaju je u trajanju od jedne do dvije godine zatvora

Uhapšen osumnjičeni za prijetnje novinarki Vanji Stokić

Policija je identificirala u uhapsila Gorana Živanovića zbog sumnje da je putem društvene mreže Facebook uputio prijetnje glavnoj i odgovornoj urednici portala E-trafika Vanji Stokić.

Iz Policijske uprave Banja Luka su potvrdili u saopćenju da su u saradnji s Policijskom upravom Zvornik identificirali i uhapsili osobu inicijala G.Ž. zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

 – Te prijetnje su kod oštećene osobe izazvale osjećaj straha i uznemirenosti – naveli su u policiji.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac, koji se izjasnio da će se protiv uhapšene osobe dostaviti izvještaj u redovnoj proceduri.

Stokić je dobila prijetnje nakon što je na Facebooku objavila fotografiju s dvojicom migranata nakon što je Žvanović napisao gnusnu poruku kako bi on “odsjecao glavu” ne samo migrantima, već i svim “dušebrižnicima” koji ih dočekuju.

Upravni odbor BH novinara osudio je neprofesionalno postupanje policajaca u ovom slučaju, budući da je Stokić savjetovano da dođe u ponedjeljak i prijavi prijetnje tri dana nakon što su se dogodile.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, ugrožavanje sigurnosti osoba prijetnjama smrću, teškim tjelesnim povredama, lišenjem slobode je kažnjivo s jednom do dvije godine zatvora.

Najavljeno je i da će BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestiti Evropsku federaciju novinara (EFJ) i sve druge međunarodne organizacije o prijetnjama smrću Vanji Stokić i neprofesionalnom postupanju policije Republike Srpske u ovom slučaju.

About The Author