New York Times na naslovnoj strani ispisao imena preminulih od koronavirusa

Namjera je bila da personaliziraju gubitak porodica ispisujući detalje o 1.000 žrtava

New York Times na naslovnoj strani ispisao imena preminulih od koronavirusa

New York Times ispisao je imena preminulih od koronavirusa na naslovnoj strani odajući tako počast svim žrtvama kojih je u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo 100.000.

Dan sjećanja u SAD-u ove godine postao je i vrijeme za oplakivanjem gubitka više od 97.000 ljudi zbog pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Osim toga New York Times je odabrao detalje o 1.000 žrtava ilustrirajući čovječanstvo izgubljenih života.

– Pokušavali smo personalizirati stvari i humanizirati te brojke koje stalno rastu i zaista ih je više teško shvatiti – kazao je urednik Marc Lacey.

Riječ je o broju smrtnih slučajeva dobivenim iz 1.000 osmrtnica i obavijesti o smrti u stotinama američkih novina: Lila Fenwick, 87, prva crna žena koja je diplomirala na Harvardu; Romi Cohn, 91, spasio je 56 židovskih porodica iz Gestapa…

Svih 50 država ublažilo je mjere od koronavirusa. U nekim saveznim državama, poput Illinoisa i New Yorka, restorani su i dalje zatvoreni kao i frizerski saloni. U mnogim južnim državama većina je poduzeća otvorena s ograničenjima.

Prošle sedmice 11 država prijavilo rekordni broj novih slučajeva oboljelih, uključujući Alabamu, Arkansas, Minnesotu, Sjevernu Dakotu, New Hampshire, Maryland, Maine, Nevadu, Utah, Virginiju i Wisconsin, prenosi agencija Reuters, ali nije jasno jesu li slučajevi u porastu od više testiranja ili drugog vala infekcija.

Ukupan broj oboljelih veći je od 1,6 miliona, što je najviše na svijetu, a predviđa se da bi broj smrtnih slučajeva do 1. juna mogao prijeći brojku od 100.000.

About The Author