BNTV I RTRS: Iako je Dodik objasnio da ne prisluškuje opoziciju, oni su, ipak, podnijeli krivičnu prijavu

RTRS ruži opoziciju što ne prihvati Dodikovu „šalu“, a BNTV ozbiljno ispituje izjave Milorada Dodika o prisluškivanju opozicije

BNTV I RTRS: Iako je Dodik objasnio da ne prisluškuje opoziciju, oni su, ipak, podnijeli krivičnu prijavu
Foto: Fokus.ba

RTRS: Prisluškivanje opozicije

18.– 24. maj 2020.

ZASJEDANJE NSRS-a: Izvještavanje sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je trajala četiri dana, ponovo je potvrdilo pristrasno pa time i neobjektivno informisanje javnosti.

Entitetski parlament sastao se nakon 48 dana kako bi se ukinulo vanredno stanje, a fokus izvještaja ponuđenih gledateljima bio je na samohvalama Željke Cvijanović i Radovana Viškovića o tome kako su „uspješno proveli borbu protiv pandemije Covida-19 i ekonomski očuvali RS“.

Istovremeno, brojna pitanja opozicionih poslanika o načinu trošenja javnog novca tokom pandemije te ustavnoj osnovanosti proglašenja vanrednog stanja i policijske represije prema građanima, za uredništvo Dnevnika nisu bila relevantna pa nisu ni našla svoje mjesto u izvještajima.

BEZ KONSULTACIJA: Ostaje u vezi s ovim izvještajima nedoumica da li je u dva navrata namjerno ili omaškom emitovana izjava Željke Cvijanović u kojoj je opoziciji pojasnila „da bi bili štetni“ pri donošenju odluka tokom pandemije te ih stoga nije ni konsultovala. Korist od ponavljanja ove izjave jeste u tome da se građani uvjere u nivo bahatosti i nedostatka elementarnog poštovanja koje predstavnici vlasti RS-a na čelu sa entitetskom predsjednicom iskazuju prema opoziciji. A posredno i prema svim građanima koji su za opozicione stranke glasali.

DODIK OBJASNIO: Ajdin Cikota autor je izvještaja koji se bavio reakcijama na istup Milorada Dodika koji je s govornice Narodne skupštine RS opozicionim poslanicima poručio da ih se prisluškuje, a potom pozvao i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da to potvrdi. Dan kasnije, Dodik je svoj istup nazvao političkim performansom te sa ministrom policije ustvrdio da prisluškivanja nema. I dok su lideri PDP-a i SDS-a te Transparency International podnijeli Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Dodika, Cikota u izvještaju zaključuje: „Iako je Dodik objasnio da se niko od opozicionara ne prisluškuje, za njih je to dovoljan razlog za krivičnu prijavu.“

PRIVREDA I RADNA MJESTA: I u nedjelji iza nas pažljivo se nastojalo u dnevnicima ne otvarati teme vezane za opstanak privrede i očuvanja radnih mjesta. Umjesto toga tek ponavljanje da je „Vlada RS učinila sve da se očuvaju radna mjesta u privatnom sektoru“. Koji teško da od obećanja može preživjeti. Jer, iako su obećane, isplate najnižih bruto plata svima kojima je rad bio zabranjen tokom marta i aprila, tek neznatan postotak firmi i samostalnih obrtnika do sada je to pravo ostvario i to samo za mart.

Kolike će štete zbog pandemije pretrpjeti realni sektor, pogotovo niskoprofitne grane, uredništvo Dnevnika ne smatra temom za ozbiljnu analizu. Umjesto toga, posebnu pažnju posvetili su turizmu i kako ga sačuvati od ekonomskih šteta. I vaučerima od 100 KM koje će Vlada podijeliti građanima koji su spremni najmanje tri dana provesti u nekom od hotela u RS-u tokom predstojećeg ljeta.

Ocjena: 2

BNTV: Sanja Vulić o sebi i o novinarima

18.– 24. maj 2020.

NAKON VANREDNOG STANJA: Poslije više od 50 dana, u Dnevniku emitovanom 23. maja pregled informacija vezanih za pandemiju Covida-19 nije bio udarna vijest. Iako se i dalje u RS-u bilježi linearni rast broja zaraženih, Narodna skupština ukinula je vanredno stanje, a time i policijski sat.

Sve što je RTRS prešutio, a odnosilo se na diskusije opozicije tokom četverodnevnog zasjedanja entitetskog parlamenta, emitovano je u dnevnicima BNTV-a. A pitanja je bilo mnogo, kao i pokazatelja da su sve odluke mogle biti donesene i provedene i bez vanrednog stanja, policijskog sata te visokih novčanih kazni za njegovo kršenje.

POKRETNA BOLNICA: U fokusu je bila i ni do danas montirana i stavljena u funkciju pokretna bolnica plaćena blizu pet miliona KM. Za čiju kupovinu je opozicija tražila obrazloženje, a premijer RS-a nudio nemušte odgovore. U vezi s tim, poslanik PDP-a ponovo je obišao, ovaj put u pratnji kolege iz SDS-a Nebojše Vukanovića, pokretnu bolnicu. Koju i dalje čini niz djelimično montiranih šatora oko kojih pasu ovce, a kada će biti dovršena još je potpuna nepoznanica.

DUG I RAZVOJ: Gledatelji su upoznati i sa sadržajem rebalansiranog budžeta, zabrinutošću opozicije jer će nivo duga RS-a doseći 60 posto GDP-a, te stavovima predstavnika vlasti da dug neće opteretiti razvoj RS-a.

PRISLUŠKIVANJE OPOZICIJE: Za razliku od RTRS-a, uredništvo Dnevnika BNTV-a ozbiljno je shvatilo izjave Milorada Dodika o prisluškivanju opozicije. I kroz reakcije opozicije i Transparency Internationala BiH ukazalo na opasnost takvih izjava, unatoč tvrdnjama člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a da se radilo tek o „performansu pripremljenom za opoziciju“.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Narodna skupština RS veoma često je poligon za rasprave vlasti i opozicije o temama koje nisu dio dnevnog reda. Iz prošlonedjeljnog zasjedanja izdvajamo raspravu o tome ko u Parlamentu BiH jeste, a ko nije i zašto glasao za Rezoluciju o osudi ustaških zločina. Tako se u diskusiju s krajnje neprimjerenim komentarom odnosno veličanjem četničkog pokreta i grubim falsifikovanjem činjenica o ulozi NOB-a tokom Drugog svjetskog rata uključila i poslanica PDP-a Jelena Trivić. Ono što je ključno jeste da ni RTRS ni BNTV nisu našli za shodno da ovu izjavu emituju i javnost upoznaju s političkim stavovima Jelene Trivić, kao i s činjenicom da niko od poslanika nije osudio njen istup.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Niz informacija vezanih za otvaranje granica država u regionu, odnosno za kretanje putnika nakon što je došlo do popuštanja rigoroznih mjera donesenih u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.
BNTV
I bez ikakvog komentara ili dodatnih reakcija, emitovanjem izjave zastupnice SNSD-a u Parlamentu BiH Sanje Vulić, koja je svoj stav da se ne želi odreći svog paušala branila grubim vrijeđanjem novinara, jasno je oslikano kakav odnos prema medijima i novinarskoj profesiji imaju pojedine političarke i političari u BiH.

Minus sedmice

RTRS
Milorad Dodik ne propušta priliku da komentariše dešavanja u Crnoj Gori i šalje poruke usmjerene protiv aktuelne vlasti. Iste su neprimjerene funkciji koju obavlja kao član Predsjedništva BiH, jer ne samo da predstavljaju otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja susjedne države nego i ne predstavljaju usaglašen stav državnog predsjedništva. Uredništvo Dnevnika u tome ne vidi ništa sporno, kao ni Dodik. Ali istovremeno izdvajaju izjavu Dodika koji razgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića s predsjednikom Kosova oštro osuđuje, ističući da „sve rečeno nije stav Predsjedništva i predstavlja dokaz da BiH kao država ne može opstati“.
BNTV
Nijedan izvještaj.