(V)LAŽNE VIJESTI: Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica snima film o opsadi Sarajeva. Skaka i Forto odriješili kesu!

Sve je spremno za početak snimanja najvažnijeg filma u istoriji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Podrška i hvalospjevi stižu sa svih strana

(V)LAŽNE VIJESTI: Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica snima film o opsadi Sarajeva. Skaka i Forto odriješili kesu!
Foto: Analiziraj.ba/Ilustracija

Vijest je odjeknula kao grom iz vedra neba. Proslavljeni sarajevski i bošnjački reditelj Emir Kusturica snima film o opsadi Sarajeva! Kako saznaje uvijek ažurna agencija Fake & Spin, preliminarni dogovori već su završeni i uskoro kreće realizacija. Do kontakta između sarajevskih vlasti i slavnog režisera došlo je slučajno, u Begovoj džamiji.

– Kao i obično, bio sam tog petka na džumi i ugledao lika koji mi se učinio poznat – priča uzbuđeno gradonačelnik Sarajeva, popularni Abdulah Skaka. – Kad sam se uvjerio da je to naš slavni Emir, sve mi je u trenutku sinulo. Pa on hoće da se vrati i hoće baš ovdje da radi svoj posljednji film.

Nakon upoznavanja i zbližavanja, druženje je nastavljeno u omiljenom restoranu sarajevske kreme, Četiri sobe gospođe Sebije. Tamo je ćaskanje ubrzo prešlo u poslovni razgovor i nakon dva sata pive, s Emirove strane, tj. boze, sa Skakine, predugovor je sklopljen. Agencija Fake & Spin u posjedu je i ekskluzivnih detalja o filmu. Radni naslov djela je „Ko nas zavadi“, muziku će umjesto omraženog ali prezauzetog Gorana Bregovića raditi Nele Karajlić, koga Sarajlije baš i ne šmekaju nešto previše, ali je računica da će popularnost Emira Kusturice biti dovoljna da pokrije grijehe nepopularnog dr. Karajlića. Glavnu ulogu tumači bard beogradskog glumišta Aleksandar Berček. Njemu je namijenjen lik jednog od vodećih bošnjačkih političara, zaslužnih za odbranu Bosne i Hercegovine i razbijanje opsade glavnog grada. Autor nekih od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlog vijeka, kao što su Otac na službenom putu, Dom za vješanje, Bitka na Neretvi i Tesna koža 3, za našu agenciju otkrio je detalje ovog dugo iščekivanog remek-djela:

– Radnja prati jedan zaljubljeni gay par, inače neustrašive pripadnike Armije BiH. Oni su svake večeri probijali liniju odbrane, prelazili na agresorsku teritoriju, tamo od srpskih domaćina krali kokoške, sir, jaja, kajmak, med, i onda to u ranim jutarnjim satima ostavljali pred vratima iscrpljenih građana grada heroja. O ovom paru kružile su i kruže legende, ali niko do sada nije znao njihov identitet. Ja evo ovako javno obećavam Sarajevu da ćemo na premijeri, koja će, naravno, biti na SFF-u, predstaviti i stvarne junake priče. Oni danas žive u New Yorku, imaju dizajnerski studio Vratnik 071, etablirani su umjetnici tog grada i rado su učestvovali u oblikovanju scenarija.

Na pitanje kako je došlo do sastanaka i angažmana, Kusturica odgovara pomalo suzdržano, ali ipak dovoljno lapidarno da najpopularnija balkanska agencija sazna sve detalje:

– Pa znate kako – otpočinje svoju ispovijest kultni Sarajlija – vrijeme je bilo da zakopamo ratne sjekire. Prošlo je skoro 25 godina od nemilih događaja i ja sam odlučio da oprostim Sarajevu sve gadosti koje mi je napravilo. Tako je krenulo. Čim sam došao na džumu, vaš gradonačelnik mi je prišao, a ostalo je legenda. Ni Edin Forto nije bio cicija, pa sada imamo novca i više nego što jedan ovakav spektakl iziskuje, tako da bezbrižno ulazimo u snimanje. A da vam otkrijem još jednu tajnu: moj stari prijatelj Milorad Dodik također je odriješio kesu. On me uvijek podrži, šta god da radim, a ovo je ionako važan film i za građane Republike Srpske. Mi u svakom pogledu brišemo ratne i kulturne granice.

Početak snimanja predviđen je za kraj novembra, kad Sarajevom zavladaju višemjesečne magle, što je reditelju potrebno radi postizanja mistične atmosfere. Projekat su podržali mnogi politički faktori. Iz SDA ističu da je ovo još jedna pobjeda bošnjačkog naroda i njegove spremnosti na kooperaciju. Neočekivano gunđanje dolazi iz redova Naroda i pravde, čiji lider Dino Konaković pita javnost je li film o opsadi, najvažniji umjetnički projekat 21. vijeka u Bosni i Hercegovini, baš morao da počiva na gay priči. Naša stranka i Predrag Kojović snažno su podržali pomirenje naših naroda i reditelja. Euforičnu podršku pružio je i Milorad Dodik, prvi čovjek Republike Srpske, koji u saopćenju oduševljeno ističe da je bilo krajnje vrijeme da Kusturica oprosti Sarajevu. Najveće protivljenje projektu dolazi iz redova HNS-a, u čijem priopćenju ne može da se skrije jed što među glavnim likovima filma nema nijednog Hrvata: „Bošnjaci nastavljaju po svom. Sve se u filmu dešava između dva najbrojnija naroda. Trećeg kao da Bog nije dao.“ A Mario Karamatić, mjerna jedinica uvredljivosti, rekao je da ga ne zanima „još jedan film o Ciganima“.

Za 15. septembar predviđen je i veličanstveni koktel na platou Skenderije. Radni naslov koktela je Dan otvorenih vrata filma Ko nas zavadi. Tom prilikom građani će moći da dovedu svoju djecu na plato te im uz sokove i sendviče pokažu rekvizite, ali i možda čak popričaju s Kusturicom, Berčekom, Skakom i Fortom.

Sarajevo izgleda postaje balkanska prijestolnica dobrih vijesti i nikakva destruktivna priopćenja tu mu ulogu više ne mogu ugroziti niti osporiti. Elhamdulillah, što bi rekao naš narod.

           (Ovaj tekst je poslovno-satiričnog karaktera)

About The Author