Mlinarević Sopta: Govor mržnje opterećuje bh. društvo

Književnica se nedavno našla na meti desničara u Bosni i Hercegovini zbog njenih otvorenih stavova i kritika društva

Mlinarević Sopta: Govor mržnje opterećuje bh. društvo
Foto: Slobodna Bosna

Nijedno društvo ne može krenuti naprijed dok se prethodno ne oslobodi govora mržnje, izjavila je za Al Jazeeru Balkans bosanskohercegovačka književnica Martina Mlinarević Sopta nakon što je razgovarala s posebnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida Adamom Diengom.

Mlinarević Sopta je s grupom predstavnika nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini u zgradi UN-a u Sarajevu razgovarala s Diengom o problemima s kojima se suočavaju civilno društvo u BiH, aktivisti i novinari.

– Fokus razgovora, prije svega, bio je na govoru mržnje i prijetnjama, koje u Bosni i Hercegovini još prolaze nekažnjeno – kazala je Mlinarević Sopta nakon sastanka.

Dodala je da je UN-ov specijalni predstavnik upozorio na veličinu tog problema, potcrtavajući da zločini i genocid nikad ne dolaze sami nego im prethodi upravo govor mržnje, koji je u BiH vrlo intenzivan, naročito u medijima i na društvenim mrežama.

– To je problem koji opterećuje naše društvo – smatra Mlinarević Sopta.

I sama se nedavno našla na meti desničara u Bosni i Hercegovini zbog otvorenih stavova i kritika bosanskohercegovačkog društva, te joj u augustu otkazana promocija autobiografske knjige Huzur koja je trebala biti održana na festivalu u Čitluku.

Organizatori su, pod pritiskom sponzora i govora mržnje na društvenim mrežama, morali otkazati promociju njene knjige premda knjiga ne govori o politici nego o raku dojke koji je književnica pobijedila.

Izaslanik UN-ovog sekretara za sprečavanje genocida upozorio je na činjenicu da sve zaoštreniji narativi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nastavljaju širiti podjele, a ukazao je i na nedopustivost negiranja karaktera zločina počinjenih u zemlji u posljednjem ratu.

– Takvi narativi, u kombinaciji s retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma – podvukao je Dieng koji obavlja i dužnost podsekretara UN-a, a ranije je bio sekretar Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Izvor: Al Jazeera

About The Author