Novinar Shahid Zehri poginuo u eksploziji autobombe u Pakistanu

Devet novinara ubijeno je u Pakistanu u protekle dvije godine prema IFJ-ovom Izvještaju o slobodi medija za južnu Aziju

Novinar Shahid Zehri poginuo u eksploziji autobombe u Pakistanu
Foto: IFJ

Shahid Zehri, reporter lokalnog TV kanala Metro News 1 ubijen je 10. oktobra kada je eksplodirala bomba u njegovu automobilu u području Hub u pakistanskoj pokrajini Balochistan.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezina podružnica iz Pakistana Federalna unija novinara Pakistana (PFUJ) pozvali su pakistansku vladu da osigura da oni koji su uključeni u napad budu odmah izvedeni pred lice pravde.

Novinar Zehri (35) i njegov prijatelj putovali su automobilom u Karachi kada je 10. oktobra oko ponoći eksplodirala bomba. Obojica su zadobila teške povrede. Snimci CCTV-a potvrđuju da je bomba bila pričvršćena na automobil. Neki izvještaji sugeriraju da se radi o uređaju kućne izrade.

Povrijeđeni novinar i njegov prijatelj prvo su odvezeni u civilnu bolnicu Hub, a zatim su dovedeni na liječenje u Karachi. Zehri je proglašen mrtvim u civilnoj bolnici dr Ruth Pfau u Karachiju.

Oslobodilačka armija Beluchistana (BLA) preuzela je odgovornost za napad. Grupa je također tvrdila da ih je novinar špijunirao.

IFJ kaže da je Zehri bio snažan glas za Hub Chowki odakle je često izvještavalo o nemirima u regiji, a pakistanska pokrajina Baluchistan nije donijela nijedan zakon koji štiti novinare.

Prema IFJ-ovom Izvještaju o slobodi medija za južnu Aziju za period od 2020. do 2021. godine ubijeno je devet novinara u Pakistanu te je zatraženo hitno hapšenje ubica Shahida Zehrija i njihovo privođenje pravdi.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger je rekao da ubistvo novinara otkriva neuspjeh pakistanske vlade da zaštiti novinare te je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosti novinara u Pakistanu, što vlada mora odmah riješiti.

Izvor: IFJ

About The Author