Uspostavlja se komisija za odlučivanje o dezinformacijama u Australiji

Kodeks ponašanja uključuje stavke poput poduzimanja radnji protiv dezinformacija koje utječu na javno zdravlje, što bi uključivalo i novi koronavirus

Uspostavlja se komisija za odlučivanje o dezinformacijama u Australiji
Foto: Ilustracija

Tehničko tijelo koje podržavaju australske jedinice Facebook, Google i Twitter saopćilo je u ponedjeljak da su osnovali posebnu komisiju za rješavanje žalbi zbog dezinformacija, dan nakon što je vlada zaprijetila oštrijim zakonima zbog lažnih i klevetničkih objava na internetu.

Pitanje štetnih postova na društvenim mrežama pojavilo se kao drugo ratno područje između tehnoloških kompanija i Australije, koja je prošle godine donijela zakon prema kojem platforme moraju plaćati naknadu za objavljeni sadržaj, što je izazvalo privremeno uklanjanje Facebooka.

Premijer Scott Morrison prošle je sedmice društvene medije označio kao “kukavice”, dok je vlada u nedjelju saopćila da razmatra mjere kojima će preduzeća društvenih medija učiniti odgovornijima, uključujući prisiljavanje pravne odgovornosti za objavljen sadržaj.

Digital Industry Group Inc (DIGI), koja predstavlja australske jedinice Facebooka Inc (FB.O), Alphabetovog (GOOGL.O) Googlea i Twittera Inc (TWTR.N), saopćila je da formiranje nove komisije za nadzor dezinformacija pokazuje da je industrija voljna da se samoregulira.

Tehnološki divovi već su dogovorili kodeks ponašanja protiv dezinformacija, “ali smo ga htjeli dodatno ojačati nezavisnim nadzorom stručnjaka i javnom odgovornošću”, kazala je Sunita Bose, generalna direktorica DIGI-ja.

“Nezavisni pododbor za pritužbe” kojeg čine tri osobe nastojat će riješiti pritužbe o mogućim kršenjima kodeksa putem javne web stranice, kažu iz DIGI-ja.

Kodeks ponašanja uključuje stavke poput poduzimanja radnji protiv dezinformacija koje utječu na javno zdravlje, što bi uključivalo i novi koronavirus.

DIGI, koji također zastupa Apple Inc (AAPL.O) i TikTok, rekao je da bi mogao objaviti javno saopćenje ako se utvrdi da je kompanija prekršila kodeks ponašanja.

Australski ministar komunikacija Paul Fletcher, koji je bio među onima koji su najavljivali oštrije djelovanje protiv platformi na kojima se nalaze obmanjujući i klevetnički sadržaji, pozdravio je tu mjeru, dok su grupe potrošača tvrdile da to nije dovoljno.

No Reset Australia, grupa zagovornika usredotočena na utjecaj tehnologije na demokratiju, rekla je da je nadzorna komisija “smiješna” jer ne uključuje kazne i kodeks ponašanja nije obavezan.

Izvor: Reuters

About The Author