FTV I BHT1: Bilo kuda, Dodik svuda

FTV jeste griješio, ali njihove greške manje brinu od trendova na BHT1, koji je u četiri navrata imao pristrasne priloge, bez druge strane. U tri slučaja radilo se o Miloradu Dodiku. Forsiranje određenog političara signal je gubitka ravnoteže i političke neutralnosti

FTV I BHT1: Bilo kuda, Dodik svuda
Foto: Klix.ba

BHT1: Dominacija jednostranih priloga

  1. – 11. oktobar 2021.

KOMŠIĆU MINUT: Na samit EU-a o Zapadnom Balkanu BHT1 je poslao reporterku (Tijana Kecman) na lice mjesta. Kecman je dobro sažela glavne poruke sa skupa napominjući da su, po svemu sudeći, vrata EU-a odškrinuta regionu, ali ne i širom otvorena. Metafora o vratima slikovito je opisala gledateljima trenutnu perspektivu pridruženja EU-u u kojoj su sve glasniji glasovi evroskepticizma. Opet je izostao određeniji vremenski rok pristupanja članstvu, a pojedine države se snažno protive proširenju unije. Našu zemlju je na samitu predstavljao predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, čija je izjava uvrštena u prilog, ali nismo dobili priliku da u dužem razgovoru čujemo njegov stav. Dan prije samita, urednica Adisa Dedić Kološ uvrstila je u Dnevnik 2 razgovor sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, koji je bio na skupu evropskih narodnjaka. Na dan samita, lidera DF-a čuli smo u obraćanju koje je trajalo otprilike jednu minutu (urednica Blažica Krišto). Poređenja radi, FTV je upriličio zaseban razgovor sa Komšićem (u trajanju od bezmalo deset minuta), koji je ipak predstavljao BiH na važnom skupu na kojem se razmatrala perspektiva članstva u EU-u.

KAKO JE DAVOR BOŽINOVIĆ ZAKLJUČIO AFERU: Prošle sedmice, u Hrvatskoj je izbila afera poslije objave snimaka na kojima se vidi kako naoružana lica premlaćuju migrante na granici sa BiH. Da se radi o ozbiljnoj aferi koja je uzdrmala hrvatsku Vladu, najbolje pokazuje i interesovanje tamošnjih medija koji stvar prate tematski. Upozorenja Zagrebu stižu i od evropskih zvaničnika, ali, zanimljivo, nema reakcija iz naše zemlje, na čijoj su se granici dešavali incidenti i u koju su nasilno vraćeni migranti. Bar ih nismo čuli na javnoj televiziji. BHT1 (Anel Nurković) u petak prenosi izjavu hrvatskog ministra policije Davora Božinovića da su premlaćivanja individualni činovi nekoliko policajaca koji su to radili kao pojedinci, te da će biti pokrenuti disciplinski postupci. BHT1 izjavom ministra koji je sve stavio pod tepih pojedinačnih incidenata zatvara temu, a osim ministra nismo čuli niti jedno drugo mišljenje iz Hrvatske na tvrdnju da se radi o pojedinačnim i izolovanim slučajevima. A nije da ih nije bilo. Zabilježimo kritiku bivšeg ministra policije iz SDP-a, Ranka Ostojića, koji zaziva smjenu Božinovića.

KAD SE DA SAMO JEDNA STRANA: U protekloj sedmici smo u više navrata zapazili pristrasnu praksu da se povodom bitnih vijesti daje mišljenje samo jedne strane. U petak (Anel Nurković) puštaju se zapaljive izjave Milorada Dodika o samostalnosti Republike Srpske (bez kontrastavova), u subotu (Dejan Petrović) novu korona-aferu oko nabavke PCR testova u Republici Srpskoj komentariše opet samo Milorad Dodik (i niko iz opozicije), a onda u nedjelju (Dejan Petrović) daje se Dodikova izjava da će sa drugim političkim liderima razgovarati samo ako tu nisu prisutni predstavnici međunarodne zajednice (bez da se daje izjava ili mišljenje drugih političara). Pored Dodika, koji je bio zvijezda slaloma jednostranih priloga, u petak smo slušali i hrvatskog ministra policije kako zaključuje aferu o premlaćivanju migranata, bez da su dati stavovi opozicije i kritičara vlasti.

OCJENA: 2

FTV: Iz Slovenije se javlja naš reporter Željko Komšić

  1. – 11. oktobar 2021.

ŽELJKO KOMŠIĆ KAO REPORTER: Za razliku od BHT1, FTV je visoki skup EU-a o regionu ispratio ekskluzivnim razgovorom sa Željkom Komšićem, koji je predstavljao BiH (Dejana Regoje). Komšić je dobio skoro deset minuta, a ono što se može zamjeriti razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva je to što je vođen tako kao da se vodi sa izvjestiocem koji je na zadatku. A ne sa visokim funkcionerom i donosiocem političkih odluka. Prvom čovjeku DF-a data je prilika da sumira svoje utiske, da uporedi Berlinski proces i Otvoreni Balkan, da prokomentariše zemlje iz okruženja, kao i mogućnost pristupanja EU-u, ali nijednom nije upitan o njegovoj odgovornosti ili politici koju vodi. Ko je kriv što su EU integracije stopirane? Da li se smatra odgovornim jer je dio vladajuće koalicije? Zašto su gotovo svi reformski procesi u zastoju? Koji se koraci planiraju za izlazak iz političke krize? Sve su to pitanja koja nisu bila postavljena. Uostalom, da je FTV Komšića zaista više vidio kao svog reportera, a ne kao političara, govori i to da smo prvi put od njega čuli da se na samitu pojedine zemlje snažno protive proširenju EU-a.

SLOBODNO I BEZ USTEZANJA: U petak urednica Regoje propituje političke odnose u manjem entitetu u kojem ne prođe sedmica bez sočnih skandala, gafova i afera. Da li će SNSD pod pritiskom javnosti sprovesti „čistku“ u svojim redovima? Smije li Dodik smijeniti Dragana Lukača? Šta kažu opozicionari, a šta analitičari? Prilog u kojem su se politički odnosi preispitali slobodno i bez ustezanja.

KAKO (PRE)ŽIVJETI POSLIJE 65.? Penzioneri dnevno imaju na raspolaganju najviše tri do četiri marke, a troškovi života su svakim danom sve skuplji. Maida Muhović subotnje izdanje otvara pričom o povećanju penzija, te smo mogli saznati šta poručuju iz Federalne vlade, a šta iz udruženja penzionera. Život najstarijih građana odavno je na ivici siromaštva, a posljednja poskupljenja tjeraju ih na ulicu. Tema koja zavređuje pažnju i u narednim danima, koliko god je visoka politika preuzela agendu.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV jeste griješio, prevashodno jer su tretirali Željka Komšića u razgovoru iz Slovenije kao svog reportera, a ne kao političkog lidera koji je predstavljao zemlju na samitu EU-a o regionu, ali njihove greške manje brinu od primijećenih trendova na BHT1. U čak četiri navrata smo zapazili jednostrane priloge, ili obradu vijesti u kojoj se samo jednoj strani daje pravo izričaja povodom bitnih okolnosti. U tri slučaja radilo se o Miloradu Dodiku, kao akteru kojem se daje pravo da se oglasi, dok se drugi i drugačiji glasovi ne prenose. Dodik je na vijestima BHT1 bio ono što se u košarci naziva „all-around“ igrač, ili neko ko može biti solidno zastupljen u svim kategorijama. Tako je i on pokrivao razne teme, bez da se dopusti ikome da mu se suprotstavi, od njegove omiljene priče o samostalnosti do komentara na javne nabavke. Jednostrani prilozi i forsiranje određenih političara nisu ništa drugo do signal da su se izgubili ravnoteža i politička neutralnost.

 

Plus sedmice

BHT1

Dobri prilozi ili pristupi ostali su u sjenci učinjenih propusta.

FTV

FTV, za razliku od BHT1, donosi slobodnije priloge iz dnevne politike preispitujući sve aktere i različite scenarije.

 

Minus sedmice

BHT1

Zahtjev grupe evroparlamentaraca da se uvedu ekonomske sankcije Republici Srpskoj nije obrađen kao prilog (vijest dana na FTV-u), niti je bio vijest dana u srijedu (Blažica Krišto), već je tek usputno spomenut u javljanju reportera povodom druge teme.

FTV

U redu je što je Komšić dobio priliku za intervju povodom EU samita o regionu, ali u javljanjima iz Slovenije izostala je samostalna novinarska obrada. Od javne televizije se očekuje da nas očima svojih reportera izvijesti o posljednjim dešavanjima i mišljenjima EU članica o mogućnosti da Zapadni Balkan postane dijelom EU-a.

 

About The Author