RTRS I BNTV: O danu Bijelih traka ni riječi

Težiti profesionalizmu u radu a ostajati u okvirima narativa srpskih političkih elita, ne omogućuje gradnju kredibilnih medija

RTRS I BNTV: O danu Bijelih traka ni riječi
Foto: Slobodna Bosna

AFERA „POTKIVANJE“: RTRS i Dnevni avaz protiv Mektića

  1. maj – 2. juni 2019.

NAVODNA AFERA U PRAVOSUĐU: Pravosudni skandal u čijem se centru našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija zbog primanja novca za posredovanje u rješavanju sudskog spora, za svaku odgovornu i profesionalnu medijsku kuću signal je za uzbunu, odnosno povod da se analitički pristupi pitanju rada pravosuđa i odgovornosti njegovih djelatnika. Umjesto toga u verziji Branke Kusmuk, sve je samo „navodna afera“. U čijem su centru, navodi, „kladuški biznismen i snimatelj Nermin Alešević i revolucionar Dragan Mektić“. U već nebrojeno puta viđenom maniru, odstupajući od temeljnih pravila profesionalnog izvještavanja, Kusmuk nosioce političkih funkcija zove samo imenom, etiketira, optužuje i osuđuje, ne nudeći validne dokaze. Gledatelje je pritom „zaboravila“ podsjetiti šta je pokrenulo cijeli slučaj, zbog čega je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao građane putem društvenih mreža na protestno okupljanje ispred VSTV-a da zatraže smjenu Tegeltije. Umjesto toga, pozivajući se na pisanje Dnevnog avaza, gledateljima je, poput spomenutih novina, prezentirala niz krajnje teških optužbi na račun Mektićevog rada, bez navođenja konkretnih dokaza koji bi ih potkrijepili.

BLOKADA DRŽAVNOG PARLAMENTA: Uzalud su pozivi evropskih zvaničnika da javni emiteri u BiH profesionalno obavljaju svoj posao. Uredništvo Dnevnika javnog RTV servisa bh. entiteta RS u to nas svakodnevno uvjerava. Perjanicu glasnogovornika i poslušnika vlasti nosi Branka Kusmuk. Izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 28. maja o još jednom  neodržavanju sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Iako cijela bh. javnost zna da zastupnici SNSD-a blokiraju rad državnog parlamenta, uz zdušnu podršku kolega iz HDZ-a BiH, zbog neformiranja Vijeća ministara, u načinu na koji to Kusmuk prezentira krivica je isključivo na lideru SDA Bakiru Izetbegoviću. Koji nije „uspio da stranačku autokratiju prenese na državni parlament“, te tako realizira svoj „utopistički pokušaj da Evropskoj uniji pokaže da bh. vlast nešto radi“. Opsjednuta etiketiranjem i dodavanjem epiteta poput onog o „zanesenim sarajevskim novinarima“ koji slušaju Izetbegovićevo obraćanje, Kusmuk je svjesno izbjegla suštinski problem. Odnosno činjenicu da zbog SNSD-ovog bojkota državnog parlamenta, BiH prijeti ostajanje bez delegacije u Parlamentu Vijeća Evrope.

ŠUTNJA O DANU BIJELIH TRAKA: RTRS je po ko zna koji put potvrdio da nije javni servis svih građana ovog entiteta. O obilježavanju Dana bijelih traka, kojim se čuva sjećanje na preko tri hiljade Prijedorčana, Bošnjaka i Hrvata, a posebno na 102 djece, koje su pripadnici policije i vojske bosanskih Srba ubili od maja do avgusta 1992. godine, nije bilo nijedne riječi. Vjerovatno nije bilo prostora u predviđenih 30 minuta. Biće iz razloga jer je valjalo pomno zabilježiti susret ratnih veterana Beograda i Trebinja koji su se takmičili u ribolovu.

Ocjena: 1 (jer ispod ove ocjene ne možemo ići)

BNTV: Bez druge strane o akciji specijalne policije Kosova

  1. maj – 2. juni 2019.

DISCIPLINSKA PRIJAVA PROTIV TEGELTIJE: Nastavak pravosudne afere u čijem se centru našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija ispraćena je u brojnim izvještajima i u nedjelji iza nas. Gledatelji su, uz niz izjava građana, informisani o protestu održanom 29. maja ispred sjedišta VSTV-a u Sarajevu na kojem je tražena Tegeltijina smjena, ali i o odluci nadležnih pravosudnih institucija da se počnu baviti ovim slučajem i utvrde postoji li odgovornost prvog čovjeka VSTV-a.

KO JE UBIO DAVIDA: U Dnevniku emitovanom 30. maja, nakon vijesti o sjednici Kolegija Narodne skupštine RS na kojoj je utvrđen dnevni red tačaka koje će se naći na razmatranju, a među kojima je i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, emitovan je i izvještaj o novim pritiscima na članove grupe Pravda za Davida. Kroz izjave nekih od građana koji se svakodnevno okupljaju isped pravoslavnog hrama u Banjaluci, gdje pale svijeće za ubijenog mladića Davida Dragičevića. Javnost je informisana o tome da im policija svakodnevno uručuje prekršajne prijave. Razlog je, navedno je, „remećenje javnog reda i mira vikom, galamom, vriskom“. I sve to zbog činjenice što okupljeni, kako su i sami kazali, “mirno postavljaju pitanje na koje više od godinu dana nema ogovora: „Ko je ubio Davida Dragičevića?“

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Jednako kao i BNTV, sve što je vezano za akciju koju su pripadnici kosovske specijalne policije (ROS-u) sproveli na cijeloj teritoriji te države u cilju borbe protiv organiziranog kriminala, RTRS je gledateljima prenio samo srpsku verziju događaja, uskraćujući im mogućnost da čuju i verziju kosovskih zvaničnika. Identično, u potpunosti ignorirajući obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru, obje medijske kuće potvrdile su da se, po  ko zna koji put, kada je riječ  o navodnim „srpskim nacionalnim interesima„ potiru među njima sve razlike.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Iako od vlasti RS-a posljednjih mjeseci stižu brojne tvrdnje kako se intenzivno radi na utvrđivanju mjera kojima bi se zaustavio proces ekonomskih migracija, stvarnost ih na svakom uglu osporava. Jedan od takvih primjera zabilježen je u Dnevniku 29. maja u izvještaju o imenovanju Seke Kuzmanović na funkciju savjetnice u Ministarstvu finansija RS. Naime, Kuzmanović je, netom nakon penzionisanja s funkcije direktorice Elektrokrajine RS, dobila uz penziju i dobro plaćen honorarni posao iako u RS-u ne manjka ekonomista kojima je posao potreban. Tim prije ovakva odluka bode oči građana, jer je Kuzmanović, kako je sama navela, suvlasnica agencije za osiguranje, da joj se „neki izvor prihoda nađe kada ode u penziju“.

IZDVOJENO
O Danu bijelih traka, koji se 31. maja održao sedmu godinu zaredom u Prijedoru u znak sjećanja na početak odvođenja u logore, ubistva i progon građana nesrpske nacionalnosti na tom području, s posebnim fokusom na 102 ubijene djece, u Dnevniku nije rečena nijedna riječ. BNTV komercijalna je medijska kuća i kao takva potpuno nezavisna u izboru događaja koje će prezentirati u informativnim emisijama. No težiti navodnom profesionalizmu u radu a pritom ostati samo u okviru narativa srpskih političkih elita, prema kojem su samo Srbi bili žrtve u minulom ratu u BiH, potkopava svaki kredibilitet ovog medija.
Minus sedmice

RTRS
Način izvještavanja o pravosudnoj aferi u kojoj je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Branka Kusmuk je potvrdila koliko daleko u neprofesionalnom izvještavanju o tako bitnom događaju RTRS može ići. Izdvajamo i činjenicu da je zašutjela u ključnom trenutku. Tako je odluka Disciplinskog tužioca Tužilaštva BiH da podigne disciplinsku tužbu protiv Tegeltije i do okončanja postupka ga suspenduje, stala tek u šturu vijest i kratak komentar njegovog advokata.
BNTV
Niz izvještaja koji su se bavili akcijom specijalne policije Kosova (ROS-a). Gledateljima je umjesto ukupnog uvida u ovaj događaj ponuđena samo jedna, srpska verzija, u kojoj je iznesena tvrdnja da se radi o „brutalnom postupanju policije, etnički motivisanom, koje za cilj ima nastavak obračuna sa Srbima“. U vrijeme kada su ne samo svakoj medijskoj kući nego i građanima dostupni brojni izvori informacija, profesionalno bi bilo, pozivajući se na agencijske izvještaje, prenijeti i stavove prištinskih vlasti o razlozima poduzimanja akcije ROS-a, gdje je navedeno da je riječ o sprečavanju organizovanog kriminala. Akcija je sprovedena na cijeloj teritoriji Kosova, a ne samo u opštinama sa srpskom većinom, i uhapšeni su i Albanci i lica ostalih nacionalnosti.