DA BI SPRIJEČIO MAJORIZACIJU: Čović nastavlja sa sustavnim zapošljavanjem sopstvene obitelji

SVIJET MEDIJA: Gdje su isparila 42 miliona maraka kojima se razmetao Milorad Dodik? Zbog čega je Barcelona važna Sarajevu? Kako etnonacionalni lideri rješavaju problem nezaposlenosti u svojim porodicama?

DA BI SPRIJEČIO MAJORIZACIJU: Čović nastavlja sa sustavnim zapošljavanjem sopstvene obitelji
Foto: DW

 

Gdje su nestala Dodikova 42 miliona KM za plate Srba u institucijama BiH?

Prije dvije sedmice Milorad Dodik je kazao da je Republika Srpska pripremila novac za plate svih Srba u institucijama BiH, otprilike 21 milion KM mjesečno do kraja godine. Ali, sada je jasno da je to bio samo pokušaj obmane, jer su jučer zvaničnici iz SNSD-a sazvali sjednicu Vijeća ministara BiH i glasali za privremeno finansiranje.

Dodikova bombastična najava odmah je “udarila glavom” u Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, koji jasno precizira kako se i odakle isplaćuju plate zaposlenim u institucijama BiH.

Uprkos tome, lider SNSD-a je nastavio po svom, poručivši da RS ima novac za plate do kraja godine i da neće biti problema, jer je to “konsenzus svih u RS-u o tome”. I tada je Dodik ponovo pokušao obmanuti javnost, jer su opozicionari odmah odgovorili da ne postoji nikakav dogovor o tome i da takva odluka mora biti donesena u institucijama.

Prvi čovjek SNSD-a je rekao i da će novac biti isplaćen iz budžeta RS-a ukoliko ne bude, kako je rekao, “nekih dogovora”.

asno je da je jučerašnje učestvovanje SNSD-ovaca na sjednici Vijeća ministara BiH bilo direktno kršenje zaključaja Narodne skupštine RS-a i da su institucije BiH deblokirane jer apsolutno nikakav interes RS-a nije bio ugrožen, ma kako ga željeli sada predstaviti i saprati sa sebe svoje poteze.

“Ova odluka je u interesu Republike Srpske, jer će to omogućiti plate za 7.000 ljudi iz RS, zaposlenih u institucijama BiH”, rekao je Dodik i zaključio ovu priču.

Ono što se može sada očekivati jeste da javnost i opozicija počnu postavljati pitanja vladajućoj strukturi, odakle su namjeravali isplatiti 42 miliona KM (novembar i decembar po 21 milion) zaposlenima u institucijama BiH i gdje će taj novac sada biti usmjeren s obzirom na to da ga, očito, ima viška. (Klix)

 

Zašto trebamo voljeti Barcelonu?

Pomoć Barcelone Sarajevu išla je toliko daleko da je u gradskoj upravi osnovan i tzv. 11. distrikt koji se zvao Distrikt Sarajevo i funkcionirao kao koordinacijsko tijelo pomoći bh. prijestolnici. I nakon prestanka rata Barcelona i Katalonija nastavili su pomagati Sarajevu i Bosni i Hercegovini – između ostaloga i kroz Ambasadu lokalne demokratije, kurseve jezika, ali ponajprije kroz vrijedne projekte obnove olimpijskih simbola Sarajeva – baš kako doliči ljubavi dva grada koja je nastala u olimpijskome plamenu. Tako je sredstvima iz Barcelone obnovljeno bivše olimpijsko selo Mojmilo u Sarajevu. Kao znak zahvalnosti, ali i prijateljstva jedan trg na Mojmilu danas nosi ime Trg Barcelone, a tamo veliki mural kameleona, poput onoga Gaudíjevog iz slavnoga Parka Güell, Sarajlije podsjeća na katalonsku metropolu.

Saralije, ipak, nisu – i pored teškog postratnog vremena i svojeg poslovično kratkog pamćenja – zaboravile na ovu pomoć. Nakon terorističkog napada 17. augusta 2017, u kojem je na jednom od glavnih gradskih bulevara La Rambli, ubijeno 14, a ranjeno 118 ljudi, Sarajlije su se okupile na Trgu Barcelone i izrazili svoje saosjećanje s gradom pobratimom. Sarajlije su svoj protest izrazile i nakon brutalnog postupanja španske policije s demonstrantima u Barceloni i širom Katalonije nakon održanoga referenduma za nezavisnost 1. oktobra iste godine koji španska centralna vlada nije nikada priznala. Ovaj referendum i dalje snažno opterećuje odnose između ove pokrajine i centralne vlade u Madridu. Upravo ovih dana stigla je i vijest da je u Italiji uhapšen bivši predsjednik Vlade Katalonije Carlos Puigdemont, koji je stajao na čelu organiziranja referenduma i jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije iz 2017. (Nedad Memić, Nomad)

U PAUZAMA BORBE ZA OBIČNI PUK: Čović zaposlio pola obitelji

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i visoki zvaničnici ove stranke godinama se odlučno bore protiv majorizacije i za ravnopravnost Hrvata u BiH te nam na gotovo svakodnevnim primjerima pokazuju kako to izgleda u praksi.

Tako je Čović u u institucijama i velikim javnim preduzećima pod kontrolom HDZ-a pozapošljavao pola familije, mnoge vlastite veze kao i rođake i ljude bliske funkcionerima ove stranke.

Podsjećamo da je Inforadar početkom maja pisao o pretposljednjem valu uhljebljivanja u okviru kojeg je šef HDZ-a zaposlio sestrinog sina Branislava Stojkića u Elektroprivredu HZ HB nakon formalno provedene procedure.

Sam Stojkić hercegovačkoj javnosti poznat je kao Čovićev privilegirani nećak koji je ranije ulazio u mnoge poslove uz političku podršku institucija pod kontrolom HDZ-a. Jedan od njegovih poslova bilo je i pokretanje televizije Prvi TV (koju je u međuvremenu prodao RTV Herceg-Bosna), a prema informacijama iz Hercegovine, Stojkić je u više navrata dobijao i pomoć Vlade HNŽ-a pod vođstvom Nevenka Hercega.

Istovremeno ujak Dragan je nekada davno sredio Branislavovom ocu Jadranku, inače mužu Čovićeve sestre, čelnu poziciju u dobro plaćenom Nadzornom odboru Željeznica FBiH.

A kako bi sve i dalje ostalo u porodici, u pauzi borbe za obični puk ujak i šura Dragan je sredio još jedan mandat svom zetu Jadranku, pa je tako ovaj, iako u poznim godinama, reimenovan na poziciju predsjednika NO Željeznica FBiH na sjednici Vlade FBiH 16. septembra ove godine (autor ovog teksta se unaprijed izvinjava ako je u križanju  familijarnih veza pogriješio neku titulu)

Da se šef HDZ- BiH i svih Hrvata u Hercegovini brine o svojim nabližim saradnicima potvrđuje i uhljebljivanje Dalfine Bošnjak, inače dugogodišnje direktorice Mostarskog sajma, takođeg na istoj sjednici vlade u isti Nadzorni odbor Željeznica FBiH. Malo posla, a para laka, što si se reklo.

Budući da se Sajam ne održava već dvije godine zbog pandemije, Čović se na ovaj način pobrinuo da njegova bliska saradnica ne ostane bez sredstava za život. (Almedin Šišić, Inforadar)

Hoće li propast projekta Bloka 7 koštati i građane: Poskupjet će struja u BiH?

Janez Kopač iz Energetske zajednice Evropske unije rekao je da će građani Bosne i Hercegovine “platiti” propast projekta Bloka 7, tako što će doći do povećanja cijene električne energije.

Kako nam je objasnio Kopač, Blok 7 je bio planiran davno, u vrijeme Socijalističke Jugoslavije, te su se za to vrijeme vremena promijenila i iz tog razloga je sada blok na ugalj neaktuelan. S tim u vezi Evropa i cijeli svije ide u dekarbonizaciju.

“Čuli ste predsjednika Kine koji je najavio da više neće finansirati termoelektrane na ugalj, vjerovatno će to uraditi i u Kini, tako da ugalj prestaje biti dio energetskog miksa“, izjavio je Kopač za N1.

Dodao je kako za ovaj započeti projekat u Tuzli – Blok 7 – sada treba dogovoriti kako da se izađe iz ove situacije.

“Uložene su bile neke pare, vjerovatno će doći do pregovora između Federacije, odnosno Elektroprivrede BiH i kineskog partnera ko će pokriti šta, ali moje lično mišljenje je da sumnjam da će doći do konačne realizacije projekta“, kazao je.

Istakao je da bi bilo dobro usmjeriti novac, koji Elektroprivreda BiH nema previše, kako je kazao Kopač, u prije svega ekološku sanaciju postojećih blokova koji rade efektivno da im se produži njihov životni vijek i usmjeriti sve snage u izgradnju obnovljivih izvora energije.

“Da li će se to postići sa postojećim kineskim partnerom i preusmjeriti taj ugovor između Elektroprivrede BiH i kineskog partnera u tako nešto, to ja ne znam. Treba voditi pregovore između te dvije firme, ali svakako je da tu nema neke lične odgovornosti; zadesilo se da su se vremena promijenila i ugalj više nije toliko aktuelan za budućnost“, naglasio je Kopač.

Istakao je i kako bi se u dogledno vrijeme, za nekoliko godina, mogla plaćati i cijena na emisije ugljen dioksida. (N1)

About The Author