YouTube će blokirati antivakserski sadržaj

Taj potez dolazi nakon što su YouTube, Facebook i Twitter kritizirani jer ne čine dovoljno da zaustave širenje lažnih zdravstvenih informacija

YouTube će blokirati antivakserski sadržaj
Foto: Jerry Banfield

Internetska videoplatforma YouTube blokirat će od sada sadržaj koji se protivi vakcinaciji objavili su iz ove kompanije u blogu. Ovim potezom idu dalje od zabrane lažnih vijesti o vakcinama i uključuju sadržaj u kojem se nalaze dezinformacije o drugim odobrenim vakcinama.

Primjeri sadržaja koji neće biti dopušteni na YouTubeu uključuju i tvrdnje da vakcina protiv gripe uključuje neplodnost i da MMR vakcina, koja štiti od ospica, zaušnjaka i rubeole, može uzrokovati autizam.

Kompanija koja je u vlasništvu Alphabeta, odnosno Googlea, također zabranjuje i kanale koji se povezuju s nekoliko istaknutih aktivista koji se protive vakcinama, uključujući Roberta F. Kennedyja Jr, okolišnog advokata i sina pokojnog američkog senatora Roberta F. Kennedyja, kao i objave Josepha Mercole američkog zagovornika homeopatije.

U izjavi za medije sa Mercoline stranice su naveli da su “ujedinjeni u cijelom svijetu, da neće živjeti u strahu i da će biti zajedno i povratiti svoje slobode”.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su YouTube i drugi tehnološki giganti poput Facebooka i Twittera kritizirani jer ne čine dovoljno da zaustave širenje lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama.

Društvene mreže, već prepune različitih teorija zavjere o koronavirusu, postale su i platforma na kojoj laici savjetuju o dobrim i lošim lijekovima. No, ikako zauzimaju oštriji stav o dezinformacijama, YouTube se suočava s reakcijama širom svijeta.

U utorak su ruski kanali RT-a na njemačkom jeziku izbrisani s YouTubea jer kako su iz ove kompanije naveli “krše politiku o dezinformacijama o COVID-19”. Rusija je rekla da je ovaj potez “informacijska agresija bez presedana”, te su zaprijetili blokiranjem YouTubea.

Izvor: Reuters/RSE

About The Author