BHT1 I FTV: Tragedija koja se mogla spriječiti

Trostruko ubistvo u Gradačcu dominiralo je dnevnicima FTV-a i BHT1. Otvoren je prostor za propitivanje odgovornosti, nadležnosti i izostanka djelovanja institucija

BHT1 I FTV: Tragedija koja se mogla spriječiti

 

BHT1: Profesionalno izvještavanje

  1. – 15. august 2023.

GDJE JE NESTALA PREVENCIJA? Izvještavanje reporterke Maje Nikolić dobar je primjer ponašanja novinara tokom delikatnih tema poput ubistava u Gradačcu. Precizno, temeljito, sa detaljima koji javnosti trebaju. Prilog demonstrira i potpuno nesnalaženje odgovornih u kriznim situacijama (izraz „nevjenčana supruga“ nije adekvatan). Usto, izjave nadležnih o tome kako je ubica odranije poznat policiji izazivaju opravdan gnjev u javnosti jer prečesto imamo ovakve opise – uvijek nakon tragičnih događaja, nikad preventivno. Reporterka Nikolić upravo na to i stavlja fokus – na preveniranje ubistava, na činjenicu da niko nije prepoznao opasnost, a sve je vodilo ka tom zaključku. Tematski blok o ubistvima u Gradačcu traje devet minuta.

ŠTA NAKON OPTUŽNICE? Optužnica protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, sljedeća je vijest u Dnevniku 2 tog 11. avgusta. Slično kao i na FTV-u, nema detaljnijih informacija o ovom slučaju, nema sugovornika, procjena šta će to značiti za sve političke procese, za funkcionalnost sistema. Prostor se, dan poslije, daje upravo optuženom Dodiku, koji prijeti, najavljuje nove mjere, koristi svoj položaj „vođe srpskog naroda“. Tu su i reakcije iz američke ambasade, poruka o tome da niko nije iznad zakona. Šta će se dešavati dalje, ne znamo.

IMAMO LI EMPATIJE PREMA ŽRTVAMA? Je li previše tražiti sljedeće: analitički prilog, urednički komentar o tome kako je ispolitizirana tragedija u Gradačcu, kako Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju Dana žalosti, već je to učinjeno na entitetskim nivoima, dok se javnost pita zašto je i tragedija takvih razmjera morala biti talac političkih potkusurivanja. Trebao nam je i prilog o tome da li nam Dani žalosti donose ikakva sistemska rješenja, a ne samo deklarativno suosjećanje sa gubitkom života.

Ocjena:6

 

FTV: Lekcije iz Gradačca

  1. – 15. august 2023.

LEKCIJE IZ GRADAČCA: Femicid i dva ubistva u Gradačcu su vijest koja otvara Dnevnik 2. Uz iscrpni izvještaj o tome šta se desilo, prilog se pozabavio i društvom koje podržava ovakve slučajeve, kao i psihološkim profilom ubice. U narednim danima govorilo se o odgovornosti nadležnih i propustima koji su doveli do strašnog događaja. Preporuka kolegama da ne koriste terminologiju poput „krvavi pohod“ i „krvavi pir“, jer se na tačniji način može opisati ono što se desilo u Gradačcu. Gost Dnevnika 2 je ministar MUP-a FBiH Ramo Isak (koji neprimjereno prilici čestita kolegama iz federalne Uprave policije na hitnoj reakciji – što je voditeljica trebala uvidjeti i reagovati). Njegovo gostovanje traje dugo (tačno 11 minuta) i voditeljica stavlja akcenat na odgovornost svih nadležnih, pokušavajući doći do odgovora na pitanje je li se tragedija mogla spriječiti te poentira: „Pravovremena reakcija sistema koja bi ovakvog čovjeka sklonila s ulica očito je izostala“. Lekcije iz Gradačca moraju biti naučene i primijenjene u svim sferama života. Građani i građanke ovog bosanskog gradića sažimaju svoj odnos prema onome što se desilo: „Nema države!“, „Policajci prolaze, a kako da ne hvataju te lopove, znali su za njegovo stanje, zašto to nisu prije spriječili?“, „Da je neko radio svoj posao, ovo se ne bi desilo“.

STRAH I UZNEMIRENOST: FTV u danima koji slijede dobro prati temu femicida i dva ubistva u Gradačcu. Evaluira se sve, od propusta institucija do činjenice da je društvo doživjelo sunovrat – zbog onih koji su gledali uživo ubistvo žene te onih koji su čak podržavali ubicu. Emituje se atmosfera straha i uznemirenosti, otvara prostor za razgovor o nepovjerenju u institucije, u policiju, tužilaštvo, sud, zbog izostanka preventivnih mjera, dok javnost saznaje detalje o kriminalnom dosjeu ubice iz Gradačca.

OTKUD MILANOVIĆ? FTV nakon skromnog starta kad je u pitanju podizanje optužnice protiv Milorada Dodika nastavlja pratiti ovaj slučaj, ali ostaje dojam da se mogao napraviti taksativan, hronološki prilog o svemu što je Dodik uradio a vodilo je ka optužnici. I opet se daje prostor samom Dodiku da opravdava svoje poteze, najavljuje nove radikalne korake, a ono što je neobjašnjivo jeste da se donosi reakcija hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji optužnicu naziva „političkim progonom“, a visokog predstavnika „penzioniranim njemačkim političarem s nebitnim tragom“, te navodi kako Schmidt nema mandat Vijeća sigurnosti UN-a (koje naziva disfunkcionalnim tijelom UN-a). Zašto nam treba reakcija političara iz susjedne zemlje, posebno poznatog po nediplomatskom i nedobronamjernom odnosu prema BiH?

Ocjena:6

KOMPARATIVNA ANALIZA

Katastrofalni požar na Havajima prati se iz dana u dan na oba javna servisa, pa iako se radi o preuzimanju sadržaja iz agencijske razmjene, dobijamo priloge sa naglašenom empatijom i uglom koji akcentira razmjere tragedije stanovnika ove američke savezne države.

U dnevnicima oba servisa donose se i prilozi o rezultatima rada prvih sto dana nove federalne vlade. BHT1 donosi i vijest kako je 16 ambasadora i generalnih konzula iz reda srpskog naroda dalo podršku Miloradu Dodiku nakon podizanja optužnice, pa potom i reakcija ministra vanjskih poslova BiH Dine Konakovića koji je potpisnicima podrške poručio da svoju energiju ulože u procese koji će ljudima u BiH poboljšati uslove života, a sve drugo je gubljenje vremena i energije.

Plus sedmice

BHT1 

Trostruko ubistvo u Gradačcu opravdano je u fokusu BHT1, a davanje riječi građanima i građankama Gradačca efektivan je način da se prenese atmosfera grada čiji su stanovnici doživjeli šok i vidno su prestrašeni i uznemireni. Tako potrebni dijalog o nasilju nad ženama, femicidu te nasilnicima koje policija od ranije poznaje opet je tu (nažalost, prekasno za ubijene u Gradačcu) i važno je održati ovu temu živom u javnom prostoru.

FTV

Apsolutni fokus FTV stavlja tokom cijele sedmice na Gradačac i ubistva, koja su se, stiče se dojam, mogla spriječiti, samo da su oni koji su na pozicijama radili svoj posao. Opetovano se napominje kako su zakazale institucije u svakom smislu. Otvara se i prostor za priču o tome kakvi ljudi mogu „navijati“ za ubicu, podržavati nasilna ponašanja, kakve su nam društvene vrijednosti, jesmo li dotakli dno? Treba nam više razgovora, i FTV nudi taj prostor u svojim dnevnicima pokušavajući naći odgovore i one koji mogu ponuditi rješenja.

Minus sedmice

BHT1

Nastavak Dnevnika 2 tog 11. augusta obilježenog strašnim dešavanjima u Gradačcu bio je posvećen otvaranju Sarajevo Film Festivala: vesela atmosfera djelovala je nadrealno i bila u potpunoj suprotnosti sa prethodnim prilozima o ubistvima koja su se desila. (Možda se mogao ubaciti blok neutralnih vijesti tako da nemamo najdirektniji dojam Dnevnika po principu „red plača, red smijeha – takav je život“?)

FTV

Vijest o tome da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika FTV emituje u 25. minuti Dnevnika 2. To je s jedne strane opravdano – jer je sve dotada trajao tematski blok o ubistvima u Gradačcu; s druge strane, možda je mogla vijest o ovome dobiti i veću minutažu i detaljniji pristup temi, jer se ipak radi o čelniku entiteta protiv kojeg je otvoren proces (emitovan je samo kratki osvrt na vijest i reakcija iz američke ambasade).

About The Author