Devet uhapšenih novinara u Afganistanu

Medijske kuće se sistemski progone

Devet uhapšenih novinara u Afganistanu
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Talibanske sigurnosne snage u proteklih deset dana u Afganistanu uhapsile su devet novinara u akciji bez presedana ove godine. Dok talibani slave drugu godišnjicu preuzimanja vlasti, Reporteri bez granica (RSF) pozivaju na bezuvjetno oslobađanje svih zatvorenih novinara.

Devet novinara uhapšenih u ovoj jezivoj akciji su Faqir Mohammad Faqirzai, Jan Agha Saleh, Haseeb Hassas, Habib Sarab, Sayed Wahdatullah Abdali, Shamsullah Omari, Wahidrahman Afghanmal, Ataullah Omar i Parwiz Sargand. Oni su uhapšeni u racijama u pet afganistanskih pokrajina bez navođenja ikakvog razloga i svi osim jednog još su u pritvoru.

– Strah i neizvjesnost sada vladaju u Afganistanu. Dvije godine nakon uspostave novog režima, ova hapšenja ponovno su opovrgla uvjeravanja određenih talibanskih dužnosnika o poštivanju slobode medija. Evidencije o kršenjima prava na informiranja su užasne, a vlast snosi punu odgovornost – navode iz RSF-a.

Pretresi nezavisnih medija i novinara odvijali su se nevjerovatnom brzinom posljednjih sedmica. Najviše uznemirujući aspekt ovih racija na medije je taj što su, u najmanje pet slučajeva, provedeni uz podršku Glavne uprave za obavještajne poslove (GDI) bez upućivanja na Komisiju za medijske pritužbe i povrede prava (MCRVC).

Uspostavljen 2022. godine nakon jednogodišnje suspenzije, MCRVC bi trebao spriječiti uplitanje drugih odjela u medijske poslove i osigurati da “neutralna” grupa istraži svako prijavljeno kršenje, kazao je glasnogovornik talibanskog režima i bivši zamjenik ministra informiranja Zabihullahu Mudžahid.

Nakon nekoliko mjeseci jasno je da se Ministarstvo informiranja nije pridržavalo niti jedne mjere zaštite. Štaviše, medijske kuće se sistemski progone u ime šerijata, čime se potpuno krši afganistanski zakon o masovnim medijima.

Izvor: RSF

About The Author