Twitter uveo kašnjenje na učitavanje sadržaja za pojedine medije

Milijarder Elon Musk, koji je kupio Twitter, ranije je napadao novinske organizacije i novinare koji su kritički izvještavali o njegovim kompanijama

Twitter uveo kašnjenje na učitavanje sadržaja za pojedine medije
Foto: sara-kurfess-6lcT2kRPvnI-unsplash

Kompanija društvenih mreža X, ranije poznata kao Twitter, uvela je odgodu pristupa linkovima na sadržaje na web stranicama Reutersa i New York Timesa, kao i konkurentima poput Blueskyja, Facebooka i Instagrama, javio je Washington Post.

Klik na link rezultirao je kašnjenjem od oko pet sekundi prije učitavanja web stranice, javio je Washington Post, citirajući testove koje je proveo u utorak. Reuters je također primijetio slično kašnjenje u testovima koje je proveo.

Do utorka kasno poslijepodne, činilo se da je X eliminirao kašnjenje. Kad su ga kontaktirali za komentar, iz kompanije je potvrđeno da je odgoda uklonjena, ali nije dato više pojedinosti.

Milijarder Elon Musk, koji je kupio Twitter u oktobru, ranije je napadao novinske organizacije i novinare koji su kritički izvještavali o njegovim kompanijama, uključujući Teslu i SpaceX. Twitter je ranije sprječavao korisnike da objavljuju linkove na konkurentske platforme društvenih medija.

Reuters nije mogao utvrditi točno vrijeme kada je X počeo odgađati pristup linkovima na neke web stranice.

Korisnik na Hacker News, tehničkom forumu, pisao je o odgodi navodeći da je X počeo odgađati poveznice na New York Times 4. augusta. Tog je dana Musk kritizirao izvještavanje te publikacije o Južnoj Africi i optužio je za podržavajući pozive na genocid. Reuters nema dokaza da su ta dva događaja povezana.

Glasnogovornik New York Timesa rekao je da nije dobio objašnjenje od X-a o kašnjenju uploda linka.

– Iako ne znamo razlog za primjenu ove vremenske odgode, bili bismo zabrinuti zbog ciljanog pritiska koji se primjenjuje na bilo koju novinsku organizaciju iz nejasnih razloga – rekao je glasnogovornik.

– Svjesni smo izvještaja Washington Posta o odgodi otvaranja linkova na Reutersove tekstove. Proučavamo to pitanje – kazao je Reutersov glasnogovornik.

Izvor: Reuters

About The Author