Sud u Egiptu osudio je TV novinara na 12 mjeseci zatvora

Zbog “promicanja homoseksualnosti” nakon što je intervjuirao gej muškarca. Ova najnovija sudska presuda šalje “opasnu poruku”, izjavio je CNN-u putem e-maila glasnogovornik Amnesty Internationala. “To je još jedan udarac protiv slobode izražavanja, LGBT zajednice i raznolikosti u Egiptu.”

Sud u Egiptu osudio je TV novinara na 12 mjeseci zatvora
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

(CNN) Sud u Egiptu osudio je TV novinara na 12 mjeseci zatvora u nedjelju zbog “promicanja homoseksualnosti” nakon što je intervjuirao gej muškarca, izvijestili su državni mediji prenosi CNN.

Mohammed Al-Gheiti također je optužen za “nepoštivanje religije” nakon što je pozvao gosta u svoju emisiju, navodi se na egipatskom portalu Al-Ahram. Al-Gheiti je također dobio kaznu od 3.000 egipatskih funti (167 dolara) i bit će stavljen pod nadzor godinu dana nakon završetka zatvora.. Na presudu koju je izrekao prekršajni sud u Gizi može se uložiti žalba.

Iako se homoseksualnost ne spominje u egipatskom kaznenom zakonu, a tehnički nije protuzakonita, pripadnici LGBT zajednice često su uhićeni i optuženi za pornografiju, prostituciju ili razvrat. Nakon intervjua, Vrhovno vijeće za medijsku regulativu, najveće medijsko tijelo Egipta, zatvorilo je LTC TV dvije sedmice navodno zbog “profesionalnog prekršaja”. LTC TV je prekršio odluku vijeća koja se vezuje za “zabranu pojavljivanja homoseksualaca ili promicanje njihovih slogana”.

Ova najnovija sudska presuda šalje “opasnu poruku”, izjavio je CNN-u putem e-maila glasnogovornik Amnesty Internationala. “To je još jedan udarac protiv slobode izražavanja, LGBTI zajednice i raznolikosti u Egiptu.”

(Izvor: CNN)

About The Author