OSCE: Dodik novim napadima na medije utišava oprečne glasove

Raniji slučajevi slične retorike doveli do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava

OSCE: Dodik novim napadima na medije utišava oprečne glasove
Foto: OSCE

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler osudili su ponovljene, otvorene i direktne prijetnje, kao i optužbe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućene medijima N1, Capital, BN TV, te magazinu Buka.

– Izjavljena namjera predsjednika Dodika da podnese tužbe protiv ovih medijskih organizacija zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ušutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje nezavisnih i oprečnih glasova – navode u saopćenju.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da je entitetska Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene Krivičnog zakona kojima je ponovo kriminalizirana kleveta u Republici Srpskoj.

– Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva, pa čak i potaknu na nasilje – istakao je Aggeler.

On podsjeća da su prijašnji slučajevi slične retorike doveli do toga sa grupe huligana napale novinare i zagovornike ljudskih prava, što je praćeno zapanjujuće slabim i nedovoljnim reakcijama organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinioce i zaštititi građane od nasilja.

Ribeiro je osudila optužbe protiv novinara televizije N1, Capital, Buka i TVBN podsjećajući na Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država članica OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj odluci države pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštovanja značaja nezavisnog novinarstva.

OSCE je stoga najoštrije osudio svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinara i naglašavajući važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući fizičku sigurnost, sigurnost prostorija u kojima rade i domova, ali su osudili i strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

Ribeiro i Aggeler su izrazili očekivanje da će vlasti u RS-u poštovati svoju obavezu da osiguraju zaštitu svih građana RS-a, uključujući i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora.

– Slobodni i nezavisni mediji su temelj svakog demokratskog društva, a OSCE naglašava važnost njegovanja okruženja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde – zaključuje se u zajedničkom saopćenju predstavnika OSCE-a.

Dodik je na konferenciji za novinare, 12. augusta, sazvanoj povodom podizanja optužnice protiv njega jer ne provodi odluke visokog predstavnika u BiH, optužio grupu medija da uz pomoć novca iz Velike Britanije protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva stvaraju atmosferu progona.

Izvor: Fena

About The Author