NASILJE U PAZARIĆU: Pod pokroviteljstvom vlasti

OTISCI DANA: Javni dužnosnici nikada ne bi smjeli zaboraviti elementarnu činjenicu – novinari odgovaraju javnosti, a ne institucijama

NASILJE U PAZARIĆU: Pod pokroviteljstvom vlasti

Zavod Pazarić

Drugi put u posljednjih sedam dana bosanskohercegovačka javnost suočava se sa scenama teškog nasilja. Ovaj put na vidjelo je izbio snimak iz Zavoda u Pazariću na kojem vaspitačica tuče mladića s poteškoćama u razvoju.

Sve što je uslijedilo mogli mogli bismo nazvati klasičnim izdanjem bh. političke misli i prakse. Sazvana je konferencija za medije na kojoj su se pojavili ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić i direktor Zavoda u Pazariću Samir Suljagić i umjesto da čujemo odgovore, svjedočili smo grubim nastupima i napadima na novinare.

Gospodo, tri važne napomene: novinari nisu vinovnici incidenta, odnosno kontinuirane nasilničke prakse, oni su samo otkrili aferu. Također, novinari su tu da postavljaju pitanja vama, ne vi njima. I treće, novinari nisu dužni dostaviti snimke „nadležnim institucijama“. Oni, za razliku od vas, ne rade za institucije, nego za javnost. To je vaš dio posla. Dakle odgovornost je vaša, ne njihova. Sve ove konstatacije spadaju u abecedu politike i javne djelatnosti, a nakon konferencije koju ste sazvali ostaje otvoreno pitanje – znate li vi baš sva slova iz te abecede.

                         

Suštinska pokvarenost

Srijeda, 16. augusta 2023. u anale ulazi kao dvoentitetski Dan žalosti. Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska odvojenim odlukama odale su počast žrtvama ubistava u Gradačcu. Kada je u maju Kosta Kecmanović ubijao po osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u Bosni i Hercegovini je žalost proglašena na državnom nivou. Nije bilo kalkulacija i jedan težak povod poslužio je da se politika makar na trenutak izdigne iznad svakodnevnih podjela. Međutim, kada se nakon Beograda desio Gradačac, politika je opet bljesnula. U svom prepoznatljivom vulgarnom smislu. Staša Košarac i Nenad Nešić, dva ministra suspektne stručnosti ali izrazite poslušnosti, nisu dozvolila da se ponovi beogradski recept, poručivši da ni sve žrtve pred našim birokatskim aparatom nisu jednake. Drugovi ministri, ko god da vam je priprijetio, ko god da vas se ucijenio, nema opravdanja. Ova vam je odluka odvratna, a ako nije bilo prijetnje ni ucjene, onda je još odvratnija. Upravo zbog takvih ljudi kakvi ste vi danas smo tu gdje jesmo.

                               

Dan žalosti

Nemojmo se zavaravati, ovakvih će teških prilika i ružnih momenata biti sve više. Društva smo koja stahobalno propadaju na svim razinama, pa nam ili valja urediti oblast žalovanja, tj. problematiku Dana žalosti, ili srediti državu tako da se reduciraju nasilja, ubistva, femicidi. Znajući ovdašnje narode, i imajući u vidu trenutno stanje društva, te kapacitete snaga koje ga vode, prionimo na reguliranje naknadnih reakcija, to možemo relativno brzo urediti, a ovo drugo ostavimo u amanet nekim narednim generacijama. Mi nismo te sreće, a pogotovo ne znanja.

 

About The Author