HAYAT TV I RTV HB: O Gradačcu odgovorno i bez senzacionalizma

Još jednom smo imali priliku uvjeriti se koliko je televizijsko novinarstvo etičnije od internetskog. O masakru u Gradačcu izvijestili su bez ijednog propusta

HAYAT TV I RTV HB: O Gradačcu odgovorno i bez senzacionalizma
Foto:N1

HAYAT TV: Profesionalna odgovornost

 

  1. – 16. august 2023.

 MASAKR U GRADAČCU: Sedmicu iza nas je obilježilo užasavajuće višestruko ubistvo u Gradačcu uz prijenos egzekucije na jednoj internetskoj platformi. Brutalno ubistvo Nizame Hećimović, Cengiza Ondera i njegovog sina Denisa, Hayat je popratio profesionalno i bez zamjerki. Korektno, zasnovano na činjenicama, bez senzacionalizma, bez detalja koji bi uznemiravali javnost i možda poslužili kao inspiracija nekom novom zločinu – dokaz koliko je televizijsko novinarstvo ipak daleko etičnije od internetskog.

Od dana zločina (petak, 11. august) Hayat je angažirano donosio priloge o greškama u sistemu koji ne štiti žene od nasilja onako kako bi trebao, tražio odgovore na pitanja zašto su zločinci „odranije poznati policiji“ u mogućnosti da i dalje čine zlodjela, šta se može učiniti po pitanju prevencije nasilja nad ženama, koliko su trenutna zakonska rješenja dovoljna… Novinarstvo zasnovano na činjenicama i orijentirano prema rješenju (fact-based & solution-oriented), onako kako bi i trebalo biti, ove sedmice Hayatu donosi najvišu ocjenu.

EU PRAKSA: I ove sedmice je nastavljen serijal priloga o benefitima članstva u Europskoj uniji koji su pravo osvježenje u Vijestima u 7. Nakon priča iz Slovenije i Hrvatske, gledali smo primjere iz Češke Republike u kojima su sagovornici govorili o iskorjenjivanju korupcije i uspostavljanju funkcionalnog i kvalitetnog zdravstvenog sistema, kao i prilog iz Slovenije o digitalnoj transformaciji. Ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine prenosili su svoja iskustva sa zdravstvom i tržištem rada u EU i poredili ih sa situacijom u domovini u prilozima novinarke Elme Odobašić, kakvi su nam potrebni i korisni u svjetlu približavanja Uniji, ili bar nadi koju polažemo u taj proces.

ORGANIZIRANI KRIMINAL: U subotu (12. august) Hayat se bavio problemom organiziranog kriminala i činjenicom da se BiH na ljestvici Globalnog indeksa organiziranog kriminala nalazi među najgore rangiranim državama. Činjenicu da je po organiziranom kriminalu BiH na petom mjestu od 44 države obuhvaćene istraživanjem, a da je u regionu samo Srbija lošije rangirana, komentarisali su eksperti za sigurnost i organizirani kriminal u petominutnom prilogu zanimljivog sadržaja.

Ocjena:10

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: 40 sekundi optužnice i pet minuta Dodika

 

  1. – 16. august 2023.

MASAKR U GRADAČCU: I RTV HB je pristojno i korektno popratio zločin u Gradačcu, bez vidljivih propusta, ali sa puno manje posvećenosti nego Hayat. U danima koji su uslijedili, RTV HB pratio je i proteste koji su organizirani u više bh. gradova, imali su razgovor sa federalnim ministrom pravde Vedranom Škobićem koji je dobrim dijelom bio posvećen temi nasilja nad ženama, zatim i razgovor sa psihologom Draganom Babićem, koji je govorio o psihološkoj pozadini nasilja, popratili su i sastanak državnog ministra Sevlida Hurtića sa predstavnicama Ženske mreže – sve u svemu, korektno i rutinsko izvještavanje, ali ništa više od toga, izostala je istinska angažiranost.

ZAŠTITA NA RADU: Nakon dvije nesreće na gradilištima u jako kratkom periodu, televizija Herceg-Bosne je reagirala na pravi način i u četvrtak (10. august) donijela veoma dobar prilog o zaštiti na radu, neophodnosti poštovanja propisa i posljedicama koje slijede u slučaju izostanka pridržavanja zakonske regulative. Zaštita radnika je pitanje na koje se uvijek može dobiti odgovor više i pitanja na ovu temu su uvijek dobrodošla u javnom prostoru.

HIBRIDNA VOZILA: Ponovno smo imali jedan od onih priloga gdje se RTV HB izdvoji po pronalaženju teme i njenoj obradi. Vijesti iz svijeta automobilizma su sve rjeđe u dnevnicima televizija u BiH pa je bilo  zanimljivo saznati podatke o uvozu i prodaji električnih i hibridnih vozila u našoj zemlji, te čuti da li su se subvencije koje se isplaćuju javnim novcima isplatile.

Ocjena:7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Sedmica iza nas nije obilovala političkim dešavanjima gdje najviše do izražaja dolaze razlike u izvještavanju između Hayat TV-a i RTV HB-a. Nažalost, obilježena je zločinom u Gradačcu, kojeg su obje televizije pokrile kvalitetno, bez senzacionalizma i žutila, s tim da se Hayat istakao angažiranošću i posvećenošću temi u danima koji su slijedili nakon trostrukog ubistva kojeg je počinio Nermin Sulejmanović. No, daleko od toga da u dnevnicima ove dvije televizije nije bilo politike i neizbježnih razlika u odnosu prema aktuelnoj vlasti koje su već poslovične i trajne.

Ove sedmice možemo izdvojiti par takvih situacija, a prva je tretman optužnice protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koju je u petak (11. august) podignulo Tužilaštvo BiH. U skladu sa već prepoznatljivom politikom nezamjeranja vrhu RS-a i čuvanja dobrih odnosa na relaciji HDZ-SNSD, RTV HB je o ovome događaju izvijestio agencijski, posvećujući samoj vijesti četrdesetak sekundi u petak, uz značajniju minutažu koja je pružena Dodikovom obraćanju medijima dan poslije (5′ 42”). Dok RTV HB nije zauzimao vlastite stavove o optužnici protiv Dodika, Hayat je prenio stavove novinara i komentatora koji su optužnicu ocijenili kao zamajavanje javnosti, budući da je Tužilaštvo BiH – po njihovom mišljenju – odabralo pogrešan osnov za tužbu idući naruku Dodiku.

Kad je u pitanju rad vlasti i napredak na putu ka EU, RTV HB je u četvrtak (10. august) imao petominutni prilog o obavezama koje stoje pred bh. vlastima nakon povratka sa godišnjih odmora, a dan kasnije kratak razgovor sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je ponovio očekivanja od dogovora koji je postignut među koalicionim partnerima prošlog mjeseca. S druge strane, Hayat ne propušta priliku da iskaže skepsu po pitanju napretka pod aktuelnim vlastima. Tako je u subotu (12. august) emitiran prilog koji je i počeo ocjenom kako od napretka nema ništa, a čak su i prilozi o pozitivnim praksama u EU počinjali napomenama kako vlasti u BiH ne rade ništa da bi se te prakse implementirale i kod nas.

Nadalje, RTV HB nas ove sedmice nije opterećivao problemom formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), dok je Hayat u četvrtak potencirao probleme u funkcioniranju koalicije Trojka u Sarajevu na primjeru inicijative za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Ipak, Hayat je najoštriji bio u utorak (15. august) kada je kritikovao neuspjeh da se Dan žalosti povodom ubistava u Gradačcu proglasi na teritoriji cijele BiH na nivou Vijeća ministara. Prilogu od četiri minute prethodila je ocjena kako „RS čini sve da se BiH učini nefunkcionalnom, u čemu im zdušno pomaže Trojka“, zatim podsjećanje kako su iz redova Trojke „uvjeravali da se Dodik promijenio a on im uzvratio nazivajući ih invalidnom strukturom“, a onda je skrenuta pažnja na to kako se među zvaničnicima aktuelne koalicije nalaze osobe presuđene za nasilje.

Manjak političkih događanja i generalno prazninu u dešavanjima RTV HB je iskoristio za malo PR-a HDZ-ovih kadrova koji su inače u sjeni događanja, tako da smo imali priliku čuti intervjue sa ministrom obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojanom Domićem (četvrtak, 10. august), ministrom zdravstva u istom kantonu Antom Matićem (subota, 12. august), te ministrom unutrašnjih poslova HNK Slađanom Bevandom.

Plus sedmice

HAYAT TV

U haotičnom i stresnom danu kakav je bio petak (11. august), sa brutalnim, potresnim i zdravom razumu neprihvatljivim događajem kakvo je bilo ubistvo u Gradačcu, jako je teško odvagnuti mjeru i odlučiti šta od svih prispjelih informacija podijeliti sa gledateljima. U takvim slučajevima, pristup u kojem se podijeli manje možda ne donosi gledanost, ali donosi miran san. Odluka Hayata da ne ide u detaljisanje krvavog pohoda Nermina Sulejmanovića, da poštuje mir porodice i prijatelja žrtava, da se fokusira na nedostatke sistema kojem se dešavaju ovakvi zločini, da ne eksploatiše sudbinu djeteta koje je ostalo iza ubijene i da ne priđe niti blizu morbidnog žutila i senzacionalizma sa kojima su neki mediji pratili ovaj slučaj, ove sedmice zaslužuje čistu desetku.

RTV HB

Ove sedmice je televizija Herceg-Bosne imala prave ljetne dnevnike tipične za doba godine koje se žargonski naziva sezonom kiselih krastavaca. Termin koji označava prazninu u dešavanjima uzrokovanu sezonom godišnjih odmora je u nekim tumačenjima negativan jer se često primjenjuje na pojavu da mediji forsiraju senzacionalističke vijesti i manje važne događaje pokušavajući nečim popuniti program i podići gledanost. Srećom, takvo tumačenje se ne može primijeniti na RTV HB koji je ove sedmice pametno odlučio radije u globalu imati nešto kraće i dosadnije dnevnike nego forsirati minutažu i gledanost po svaku cijenu.

Minus sedmice

HAYAT TV

Prilog o ubijenoj djeci Sarajeva od četvrtka (10. august) sadržavao je mučne snimke iz doba opsade Sarajeva koje nije lako gledati i traumatično djeluju na veliki broj gledatelja. Vjerovatno bi bilo dobro da se u najavi priloga upozorilo na takve scene i gledateljima ostavio izbor da li će ih gledati ili ne.

RTV HB

U rutinski odrađenoj sedmici u kojoj nije bilo značajnijih propusta, tražiti neki ozbiljniji minus dnevnicima RTV HB-a bilo bi cjepidlačenje, te ćemo ovog puta – imajući u vidu kršenja etičkih principa koja nam je ova televizija znala prirediti u posljednje vrijeme – sa radošću ostaviti ovu rubriku bez svježeg unosa.

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

About The Author