Ministar Delić javno zatražio da novinarka Al Jazeere bude na raspolaganju tužilaštvu

Naveo je da novinarka koja je objavila snimak zlostavljanja u Zavodu Pazarić nije Ministarstvu željela dostaviti informacije

Ministar Delić javno zatražio da novinarka Al Jazeere bude na raspolaganju tužilaštvu
Foto: N1

Ministar za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić pozvao je Al Jazeeru i njihovu novinarku (Aidu Hadžimusić) koja je objavila snimak zlostavljanja štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić da bude na raspolaganju tužilaštvu i pruži sve informacije kojima raspolaže, drugim riječima otkrije ko joj je ustupio snimak.

Naveo je da te informacije novinarka nije željela dostaviti Ministarstvu te je najavio da će se zvaničnim dopisom obratiti Tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova i svim institucijama da poduzmu korake u rasvjetljavanju događaja za koji se, kaže, sada ne zna kada se desio, ko je učestvovao i koji su motivi.

– Pozivamo TV kuću Al Jazeera i novinarku da budu na raspolaganju Tužilaštvu – dodao je Delić.

U obraćanju novinarki ove TV kuće koja je bila na press konferenciji i odgovarajući na njena pitanja, kazao je da im je rekao da to sve pošalju njemu i da će poduzeti korake, dodajući da je “nažalost vaše pravo da to ne uradite”.

Na konstataciju da su uposlenici upozoravali da se ovakve stvari dešavaju, ali nije bilo reakcije, Delić je tražio datume i imena i kome su prijavljeni takvi slučajevi.

Kazao je da je “žalosno da ljudi nemaju odgovornosti da ovakve stvari iznesu u javnost nego se kriju iza anonimnih prijava”, a potom rekao da u mandatu nije dobio prijavu “što me žalosti posebno ako ovakvih događaja ima ne samo u Pazariću”.

Na pitanje novinara da li je normalno da se zviždaču koji je novinarima dao snimak, prijeti krivičnom prijavom jer bi to moglo spriječiti buduće ovakve situacije, Delić je odgovorio da za njega nije normalno da neko nešto snima i ne prijavi institucijama države.

– Zar je humano da nešto snimate telefonom i da ne kažete ženi, toj osobi da to ne radi. Bilo bi normalno da ta osoba spriječi taj događaj. Zar nije humano da to prijavi policiji, tužilaštvu – kazao je Delić.

Rekao je da ne spori ono što je na snimku, ali da zahtijeva da svi oni koji su uključeni i oni koji su mogli da spriječe takav događaj, a nisu, dobiju otkaz.

Novi snimak objavila je Al Jazeera kojoj su neki od zaposlenih kazali da je nastao ove godine. Na snimku se može vidjeti kako jedna ženska osoba udara mušku osobu i psuje.

Inače, ovo nije prvi slučaj da se u javnosti objave snimci maltretiranja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Fotografije i videosnimak na kojima je prikazano kako su štićenici ove ustanove vezani za krevete i radijatore objavili su mediji 2019. godine.

Izvor: Analiziraj/Faktor

About The Author