Preminula Ivanka Džajić, direktorica i glavna urednica Radiopostaje Čapljina

Bila je saradnica brojnih medijskih kuća: Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, Horizonta, Dnevnog lista…

Preminula Ivanka Džajić, direktorica i glavna urednica Radiopostaje Čapljina
Foto: Čapljinski portal

Preminula je Ivanka Džajić, dugogodišnja direktorica, glavna urednica i novinarka Radiopostaje Čapljina. Rođena je 7. januara 1956. godine u Brezi gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Fakultet političkih nauka, Odsjek novinarstvo, završila je u Sarajevu.

Sklonost novinarstvu postupno otkriva još u Gimnaziji pišući za školski bilten. Za vrijeme studija objavljivala je tekstove u dnevnom listu Oslobođenje te drugim novinama. Posebna ljubav vezivala ju je uz radio, pa je između ostaloga, bila saradnica Radio Sarajeva.

Prvi profesionalni angažman vezan je uz rodnu Brezu u kojoj je, pred kraj njezinog studija, počeo izlaziti list „Brezanski rudar“. Od 1979. do 1981. godine u tom listu obavlja posao novinarke, a potom je do 1986. godine bila i njegova urednica.

Udajom mijenja mjesto boravka, te se krajem 1986. godine zapošljava na Radio Čapljini. Najprije obavlja poslove novinarke i voditeljice programa i prva je s fakultetskom diplomom u toj medijskoj kući koja je program počela emitirati 1976. godine.

Od 1993. do 2021. godine bila je na poziciji direktorice i glavne urednice, istovremeno uvijek aktivna u novinarskoj struci. Gotovo svakodnevno njezin glas se čuo u različitim programskim sadržajima.

Niz godina je bila saradnica brojnih medijskih kuća, negdje kraće, a negdje duže, a među njima su: Večernji list, Slobodna Dalmacija, Horizont, Dnevni list, Hrvatski Radio, Federalni radio…

Za svoj rad, Ivanka Džajić i njen radio su nagrađeni brojnim priznanjima i nagradama, među kojima se posebno ističu: plaketa Općine Čapljina za 1997. godinu, zahvalnica Organizacije za sigurnost i saradnju u Europi za 1998. godine, priznanje Vlade Velike Britanije za 2002. godinu i povelja za saradnju i doprinos promociji Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Izvor: BH novinari

About The Author