RS povlači sve prekršajne naloge na osnovu Odluke o zabrani izazivanja panike i nereda

Iako je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, kažu iz MUP-a RS-a, građani su se o epidemiološkoj situaciji informirali na osnovu zvaničnih informacija nadležnih

RS povlači sve prekršajne naloge na osnovu Odluke o zabrani izazivanja panike i nereda
Foto: RTRS

U Republici Srpskoj (RS) prestaje važiti Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog koronavirusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu s tom uredbom kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a koju je Vlada RS stavila 3. aprila van snage.

– Razlozi za donošenje Uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom njene primjene građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informirali putem zvaničnih obavještenja nadležnih institucija – navedeno je u saopćenju.

Iako je, kako navode, u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informirali na osnovu zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcioniranje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze.

– Imajući to u vidu stekli su se uvjeti za prestanak važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja – dodaju iz entitetske policije.

About The Author