RSF uputio žalbe UN-u zbog kršenja slobode medija

U pismu su navedeni slučajevi cenzure, proizvoljnog pritvora, uznemiravanja ili nasilja nad novinarima u 38 zemalja

RSF uputio žalbe UN-u zbog kršenja slobode medija
Foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) pisali su posebnim izvjestiteljima Ujedinjenih naroda tražeći od njih da formalno osude vlade koje su narušile pravo na informacije u vezi s pandemijom koronavirusa i time ugrozile javno zdravlje i živote u vlastitim zemljama.

Pisma su upućena posebnom izvjestitelju za pravo na zdravlje Litvancu Dainiusu Purasu i posebnom izvjestitelju o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja Davidu Kayeu.

Činjenice navedene u pismu prikupljene su novim RSF-ovim alatom Tracker-19, koji ima za cilj procijeniti posljedice pandemije za novinarstvo, dokumentirati cenzuru i primjere namjernog dezinformiranja te procijeniti utjecaj na pravo na pouzdane vijesti i informacije.

U pismu su navedeni slučajevi cenzure, proizvoljnog pritvora, uznemiravanja ili nasilja nad novinarima u 38 zemalja.

Brazilski i američki predsjednik verbalno su napadali novinare. Novinari su uhapšeni u Alžiru, Jordanu i Zimbabveu. Premijer Kambodže iskoristio je krizu Covid-19 da bi ojačao svoj autoritet, a u Kini je zbog suzbijanje novinarstva omogućeno širenje pandemije u Wuhanu, a potom i u ostatku svijeta.

RSF je također izrazio zabrinutost za novinare u Turskoj i Saudijskoj Arabiji koji su, unatoč pandemiji, još uvijek u zatvorima u kojima su vrlo ranjivi na virus.

Stoga je RSF zatražio od posebnih izvjestitelja da uputi ne samo upozorenje, već i „hitnu žalbu“ svakoj zemlji u kojoj su primijećena kršenja slobode medija čime se ugrožava pravo na zdravlje. Cilj je da to proizvede konkretne promjene poput puštanja zatvorenih novinara.

David Kaye, Harlem Désir (predstavnik OSCE-a za slobodu medija) i Edison Lanza (specijalni izvjestitelj za slobodu izražavanja Međuameričke komisije za slobodu izražavanja) 19. marta izdali su zajedničku izjavu o pandemiji Covid-19 o važnosti istinitog informiranja, kao i o zaštiti novinara te borbi protiv dezinformacija.

Pismo RSF-a također poziva posebne izvjestitelje da javno kažu da je pravo na informacije “svojstveno” pravu na zdravlje, da su prve bitne komponente drugog, da su one nužno i usko povezane i nerazdvojive.

Priznavanje prava na informacije koje su svojstvene pravu na zdravlje proširilo bi njegovo područje djelovanja, posebno kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja i pomoglo bi se učinkovitijoj borbi protiv dezinformacija.

Izvor: Reporeteri bez granica

About The Author