Evropski parlament oformio posebno tijelo za borbu protiv dezinformacija

Ponašanje političara u regionu zapadnog Balkana posebno je zaboljelo Brisel, zbog negiranja pomoći koju je slala EU tokom najgorih dana pandemije

Evropski parlament oformio posebno tijelo za borbu protiv dezinformacija
Foto: Nikkei Asian Review

Evropski parlament je na posljednjoj sjednici donio odluku da oformi posebno tijelo za borbu s dezinformacijama – Odbor za strano miješanje u demokratske procese u Evropskoj uniji. Njegov zadatak će prvenstveno biti da nadzire širenje dezinformacija u državama Unije.

Osnivanje specijalnog sajta za borbu protiv dezinformacija, posebne službe koja se bavi analizom medijskih napisa, stalna saradnja s mrežnim platformama i društvenim mrežama i aktivnosti na suzbijanju lažnih objava, to je samo dio borbe Brisela s dezinformacijama.

EP otišao je i korak dalje i osnovao posebno tijelo – Odbor o stranom miješanju u demokratske procese u EU. Taj odbor bavit će se dezinformacijama, analizirajući na koji način one utiču na kršenje ili zaobizlaženje ključnih izbornih pravila.

Posljednjih godina sve su češće optužbe na račun ruskog miješanja u izborne procese drugih država širom svijeta. Ipak, od izbijanja zdravstvene krize, prstom se upire ne samo u Moskvu, nego i Peking.

U Briselu vjeruju da su im motivi različiti – tvrde da Rusija želi da ugrozi stabilnost EU, a Kina da sebe predstavi u boljem svjetlu nakon pandemije. I upozoravaju da pojedine evropske vlade pribjegavaju sličnim metodama

– Istovremeno, postoji veliki rizik od toga da vlade koriste „infodemiju“ kao izgovor za ograničavanje osnovnih prava i slobode izražavanja. Evropska unija tome mora da se suprotstavi. Puno smo se bavili tim zabrinjavajućim trendovima i bavimo se promocijom strateških komunikacija i javne diplomatije u našem susjedstvu, posebno na zapadnom Balkanu – kazao je šef diplomatije EU Josep Borrell.

Ponašanje političara u regionu zapadnog Balkana posebno je zaboljelo Brisel, zbog negiranja pomoći koju je slala EU tokom najgorih dana pandemije, nauštrb glasnih hvalospeva upućenih Rusiji i Kini.

Koliko su stvari ozbiljne pokazuje i podatak da je veći broj ljudi završio u bolnici jer su povjerovali u lažne vijesti da izbjeljivači ubijaju virus, ili događaj iz Holandije prošlog mjeseca porušena infrastruktura za 5G tehnologiju, zbog širenja lažnih vijesti da ona izaziva Covid-19.

Izvor: N1

About The Author