Uznemiravajući izvještaji o trovanju dvije novinarke u egzilu

Izvještaji sugeriraju da se trovanje desilo u u Njemačkoj i Gruziji

Uznemiravajući izvještaji o trovanju dvije novinarke u egzilu

 

Bivša novinarka istraživačkih novina Novaya Gazeta Elena Kostyuchenko i prijašnja novinarka televizijske kuće Ekho Moskvy Irina Babloyan, vjeruju da su otrovane u Njemačkoj odnosno Gruziji u oktobru 2022. godine.

Njemačke vlasti istražuju moguće trovanje novinarke Kostyuchenko, potvrdio je i berlinski tužitelj, navodi The Guardian. Navodni napad mogao se dogoditi na putu vozom iz Münchena za Berlin, gdje je putovala kako bi zatražila vizu za izvještavanje za nezavisnu novinsku kuću Meduza.

U članku objavljenom u američkom mediju n+1 i Meduzi na ruskom jeziku novinarka je opisala jake bolove u glavi i trbuhu, slabost i otežano disanje. Prisjetila se da ju je mjesecima prije navodnog trovanja kolega upozorio na ruske planove da je ubiju u martu 2022. godine u Mariupolju.

Insider je javio da su obje novinarke testirane na toksine u berlinskoj bolnici Charité, ali testovi krvi uzeti od Kostjučenka krajem 2022. godine nisu bili uvjerljivi. Što se tiče Babloyaninih uzoraka krvi, oni su izgubljeni i ona nikada nije dobila rezultate, prema internetskim istraživačkim novinama.

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) izrazile su zabrinutost zbog informacija o navodnim trovanjima novinarki te su pozivali nadležna tijela da odmah pokrenu istragu.

– Postoje opsežni dokazi o prikrivenim i smrtonosnim metodama ruskog režima u obračunu s onima koji razotkrivaju i kritiziraju njegove postupke. Očigledna trovanja ove vrste zaslužuju brzu i temeljitu istragu kako bi se rasvijetlili Putinovi prezreni postupci i kako bi se drugi mogli zaštititi – naveli su u saopćenju.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, pozvala je njemačke i gruzijske vlasti da transparentno istraže iznesene optužbe i izvještaje o pokušaju trovanja novinarki.

– Izvještaji da su ruske novinarke Elena Kostyuchenko i Irina Babloyan možda otrovane u Njemačkoj i Gruziji iznimno su alarmantni i moraju se odmah istražiti. Njemačke i gruzijske vlasti trebale bi ove optužbe tretirati s najvećom ozbiljnošću i učiniti sve što mogu kako bi zaštitile živote novinara koji žive u egzilu – rekao je programski direktor CPJ-a Carlos Martinez de la Serna.

Izvor: IFJ/The Guardian

About The Author