Uz najviše počasti sahranjena ubijena novinarka Al Jazeere

Al Jazeera i svjedoci, među kojima je njen producent koji je pogođen u leđa u srijedu, saopćili su da je ona ubijena u izraelskoj oružanoj vatri

Uz najviše počasti sahranjena ubijena novinarka Al Jazeere

Dopisnica Al Jazeere koja je ubijena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali, visoko cijenjena novinarka na Bliskom istoku čije je nepristrasno izvještavanje bilo poznato milionima gledalaca, sahranjena je uz najviše počasti.

Vijest o pogibiji Shireen Abu Akleh odjeknula je širom regije. Ime 51-godišnje novinarke postalo je sinonim za izvještavanje Al Jazeere o životu pod okupacijom tokom više od dvije decenije izvještavanja s palestinskih teritorija, uključujući i ono o drugoj intifadi, ili ustanku, tokom koje je poginulo na hiljade ljudi na obje strane, uglavnom Palestinaca.

Ime Abu Akleh preplavilo je Twitter na arapskom jeziku u srijedu, dok su društvene mreže preplavili izrazi podrške Palestincima. Snimak s njenim likom projiciran je na glavnom trgu u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, dok su brojni simpatizeri došli u urede Al Jazeere i njen porodični dom u istočnom Jerusalemu.

Al Jazeera i svjedoci, među kojima je njen producent koji je pogođen u leđa u srijedu, saopćili su da je ona ubijena u izraelskoj oružanoj vatri.

Izraelska vojska je saopćila kako je nejasno ko ju je ubio, tvrdeći da je “preuranjeno i neodgovorno okriviti u ovoj fazi neku od strana”. Kasnije je ministar odbrane Benny Gantz obećao transparentnu istragu i kazao je da je u kontaktu s američkim i palestinskim zvaničnicima.

Izvještavanje Abu Akleh o okrutnoj realnosti izraelske vojne okupacije neraskidivo je vezano s njenim iskustvima palestinske novinarke s linije fronta. Njena pogibija naglašava tešku cijenu sukoba po Palestince, bez obzira da li su novinari ili ne.

Iako je ona također imala američko državljanstvo i često je posjećivala SAD tokom ljeta, živjela je i radila u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali. Palestinska hrišćanka, čija je porodica porijeklom iz Bethlehema, ona je rođena i odrasla je u Jerusalemu.

Na snimku Al Jazeere objavljenom u prošloj godini, Abu Akleh je podsjetila na obim razaranja i izjavila je da se “osjećaj smrti nalazio iza svakog ugla” tokom njenog pokrivanja druge intifade iz perioda 2000. do 2005. godine.

– Uprkos opasnosti, bili smo odlučni da obavljamo svoj posao. Izabrala sam novinarstvo kako bih bila bliža ljudima. Možda nije jednostavno mijenjati stvarnost, ali sam barem bila u stanju da prenesem njihov glas svijetu – kazala je tada Abu Akleh.

Hiljade građana kao i zvaničnici Palestine prisustvovali su danas sahrani palestinskoj novinarki koja je jučer ubijena u pucnjavi izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin na Zapadnoj obali.

Pogrebna povorka reporterke Al Jazeere Shireen Abu Akleh krenula je iz bolnice Istihsari u naselju al-Rihan i uputila se prema predsjedničkom kompleksu al-Muqata’a, gdje je održana velika državna ceremonija uz prisustvo predsjednika Mahmouda Abbasa, premijera Mohammada Shtayyeha i brojnih drugih zvaničnika, prenosi Wafa.

Počasna garda donijela je tijelo novinarke, ogrnuto palestinskom zastavom i pancirnim prslukom za novinare i cvijećem, u al-Muqata’u, gdje su se predsjednik Abbas i premijer Shtayyeh oprostili od nje i položili vijenac na njen kovčeg dok su gajde svirale.

Pohvalivši Abu Aklehu, predsjednik Abbas ju je opisao kao heroinu koja je žrtvovala svoj život u odbrani svoje ideje i svog naroda.

– Bila je iskren i patriotski glas koji je prenosio patnju majki mučenika i zatvorenika, stradanje Jerusalema, logora, protesta i upada u gradove i sela – rekao je Abbas, okrivljujući Izrael za ubistvo Abu Akleha.

– Smatramo da su izraelske okupacione vlasti u potpunosti odgovorne za ubistvo i one neće moći sa ovim zločinom sakriti istinu. Ovo ne smije proći nekažnjeno – kazao je on.

Abu Akleh ubijena je tokom racije izraelske vojske u gradu Jenin na Zapadnoj obali. Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je Akleh pogođena metkom u glavu, dok je druga novinarka pogođena u leđa.

Povodom događaja oglasio se i šef Izraelskih odbrambenih snaga Aviv Kohavi koji je izrazio žaljenje zbog smrti novinarke.

– U ovoj fazi istrage nije moguće utvrditi čijim metkom je pogođena. Žao nam je zbog njene smrti. Da bismo došli do istine, formirali smo poseban tim koji će razjasniti činjenice i iznijeti ih pred javnost u najkraćem mogućem roku – rekao je Kohavi.

Izvor: AP/Klix

About The Author