Pet novinara u Turskoj osuđeno zbog uloge u puču 2016. godine

Turske vlasti pozvane da ne osporavaju žalbe petorice novinara osuđenih zbog navodnog zalaganja za neuspjeli pokušaj državnog udara

Pet novinara u Turskoj osuđeno zbog uloge u puču 2016. godine
Foto: Lefteris Pitarakis, FILE)/Ilustracija

 

Sud za teška krivična djela u Antaliji osudio je Cihata Ünala, Ömera Özdemira, Serhata Şeftalija, Olguna Matura i Osmana Yakuta po optužbama u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula 2016. godine i osudio ih na zatvorske kazne u rasponu od tri do šest godina.

Optuženici će ostati na slobodi dok se ne okonča žalbeni postupak, a svi su se izjasnili da nisu krivi.

– Čini se da turske vlasti namjeravaju nastaviti dugogodišnje pravno uznemiravanje novinara, koristeći neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. godine kao izgovor za suzbijanje kritičkih glasova – kazala je koordinatorica programa pri Odboru za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu i Srednju Aziju Gulnoza Said.

Dodala je da turske vlasti ne smiju osporavati žalbe petorice novinara koji su nedavno osuđeni na zatvorsku kaznu, te da bi trebali prestati s naoružavanjem državnih antiterorističkih zakona radi procesuiranja novinara u znak odmazde za njihov rad.

Vlasti optužuju petoricu novinara da su se zalagali za neuspjeli pokušaj državnog udara svojim izvještavanjem i navodnom povezanošću s pokretom Hizmet (koji vlada naziva FETÖ) organizacijom koju Vlada optužuje za organiziranja državnog udara.

Sud je izrekao zatvorske kazne u trajanju od šest godina i tri mjeseca Ünalu bivšem izvjestitelju dnevnog lista Zaman i novinske agencije Cihan, Özdemiru bivšem izvjestitelju Zamana i Şeftali bivšeg regionalnog predstavnika Antalije tih medija i osuđeni su kao članovi terorističke grupe.

Sud je Maturu bivšem uposleniku lokalnog medija Bizim Antalya izrekao zatvorsku kaznu od tri godine, mjesec i 15 dana te Yakutu, također bivšem izvjestitelju Zamana, zbog navodne pomoći terorističkoj organizaciji, a da nisu njezini članovi.

Svih pet optuženika prethodno su bili zatvoreni tokom suđenja, ali su u vrijeme izricanja presude bili na slobodi.

Sud je oslobodio Özkana Maydu, bivšeg izvjestitelja novinske agencije Cihan; Kenana Başa, bivšeg izvjestitelja Zamana; Onura Fazıla Soydala, bivšeg uposlenika lokalnih novina Antalya; te Hasana Yavaşlara i Alija Orhana, dvojicu novinara iz Antalije, po optužbama koje proizlaze iz njihove navodne povezanosti s pokušajem državnog udara.

Zaman i novinska agencija Cihan bili su među više od 100 novina, emitera, novinskih agencija i časopisa za koje je turska vlada naredila zatvaranje dekretom 27. jula 2016. godine, koristeći ovlasti za hitne slučajeve koje je preuzela nakon pokušaja puča.

Izvor: CPJ

About The Author