BHRT prekinuo direktan prijenos obraćanja Komšića

Objasnili to prebacivanjem signala na drugi kanal, ali uslijedile su brojne reakcije

BHRT prekinuo direktan prijenos obraćanja Komšića

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku jučer se obratio predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Njegovo obraćanje prenosio je javni RTV servis BHRT, no kada je Komšić počeo govoriti o intencijama za izmjene Izbornog zakona, ekran je zatamnjen i uslijedio je prekid prijenosa.

Nakon što je govor prekinut, voditelj programa je saopćio da su razlozi “tehnički problemi”, a saopćenjem za javnost oglasili su se i s BHRT-a.

– U realiziranju prijenosa preuziman je signal direktnog kanala agencije Associated press (AP), ali je nakon nekoliko minuta govor predsjedavajućeg Komšića prebačen na drugi kanal AP (pod nazivom “live choice kanal”), a u kanalu gdje je do tada emitirano obraćanje planirana je press-konferencija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, što se dijelom moglo i vidjeti prije prekida prijenosa u programu BHT1 – stoji u saopćenju.

Nadalje se dodaje da BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedavajućeg Komšića i zbog toga nisu mogli nastaviti s prijenosom obraćanja, poručili su iz Javnog servisa.

No, to čini se nije bilo dovoljno te su uslijedile reakcije i komentari u kojima se optužuje BHRT da je namjerno u ključnom trenutku prekinuo prijenos šefa države te su nezadovoljni gledaoci najavili da će prestati plaćati RTV taksu.

Izvor: Slobodna Bosna

About The Author