Biden razgovarao s direktorima Microsofta i Googlea o opasnostima umjetne inteligencije

Dužnosnici administracije i izvršni direktori složili su se da je potrebno više rada na razvoju i osiguravanju odgovarajućih mjera zaštite

Biden razgovarao s direktorima Microsofta i Googlea o opasnostima umjetne inteligencije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao se s izvršnim direktorima vrhunskih kompanija za umjetnu inteligenciju, uključujući Microsoft i Alphabetov Google, i dao im do znanja da moraju garantirati sigurnost svojih proizvoda prije nego što ih implementiraju.

Naglašeno je da je, kako bi se ostvarile koristi koje bi mogle proizaći iz napretka u umjetnoj inteligenciji, nužno ublažiti trenutne i potencijalne rizike koje umjetna inteligencija predstavlja za pojedince, nacionalnu sigurnost, ljudska i građanska prava, privatnost, radna mjesta i demokratske vrijednosti.

S obzirom na ulogu koju ovi izvršni direktori i njihove kompanije imaju u američkom inovacijskom ekosistemu umjetne inteligencije, dužnosnici administracije također su naglasili važnost njihovog vodstva, pozvali ih na modeliranje odgovornog ponašanja i poduzimanje radnji kako bi osigurali odgovorne inovacije i odgovarajuće zaštitne mjere, te zaštitili prava ljudi i sigurnost.

Sastanak je uključivao “iskrenu i konstruktivnu raspravu” o potrebi da kompanije budu transparentnije s kreatorima politika o svojim sistemima umjetne inteligencije, važnost procjene sigurnosti takvih proizvoda i potrebu da ih se zaštiti od zlonamjernih napada, saopćila je Bijela kuća.

Dužnosnici administracije i izvršni direktori složili su se da je potrebno više rada na razvoju i osiguravanju odgovarajućih mjera zaštite, a izvršni direktori su se obavezali da će nastaviti sarađivati s administracijom kako bi osigurali da građani mogu imati koristi od inovacija umjetne inteligencije.

Na sastanku su bili Sundar Pichai iz Googlea, Satya Nadella iz Microsofta, Sam Altman iz OpenAI-a i Dario Amodei iz Anthropica s potpredsjednicom Kamalom Harris i dužnosnicima administracije uključujući Bidenovog šefa Kabineta Jeff Zients, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Lael Brainard i ministrica za trgovinu Gina Raimondo.

Sastanak je bio dio širih, stalnih napora da se sarađuje sa zagovornicima, kompanijama, istraživačima, organizacijama za građanska prava, neprofitnim organizacijama, zajednicama, međunarodnim partnerima i drugima o kritičnim pitanjima umjetne inteligencije.

Bidenova administracija radi na izradi Nacrta za Povelju o pravima umjetne inteligencije i povezane izvršne radnje, Okvira za upravljanje rizikom umjetne inteligencije i planu za uspostavu Nacionalnog istraživačkog resursa umjetne inteligencije.

Generativna umjetna inteligencija postala je popularna riječ ove godine, s aplikacijama poput ChatGPT-a koje su zaokupile pažnju javnosti, što je izazvalo žurbu među kompanijama da što prije lansiraju slične proizvode za koje vjeruju da će promijeniti prirodu posla.

Milioni korisnika počeli su testirati takve alate, za koje pobornici kažu da mogu postavljati medicinske dijagnoze, pisati scenarije, stvarati pravne sažetke i otklanjati pogreške u softveru, što je dovelo do rastuće zabrinutosti o tome kako bi tehnologija mogla dovesti do kršenja privatnosti, iskrivljenih odluka o zapošljavanju, prijevara i dezinformacija kampanje.

Izvor: White House

About The Author