Gruzijski parlament povukao nacrt zakona o ‘stranim agentima’

Nacrt zakona bi zahtijevao od nevladinih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registriraju kao strani agenti

Gruzijski parlament povukao nacrt zakona o ‘stranim agentima’

Gruzijski parlament odustao je od planova za nacrt zakona o “stranim agentima” koji je izazvao veliku unutrašnju političku krizu i zaprijetio da poremeti nastojanja te kavkaske zemlje za bliže veze s Evropom.

Poslanici su u drugom čitanju glasali protiv nacrta zakona nakon što je vladajuća partija Gruzijski san povukla svoju podršku zakonu, navodi se na web stranici gruzijskog parlamenta.

Deseci hiljada Gruzijaca izašli su na ulice glavnog grada Tbilisija tokom tri uzastopne noći protesta protiv te inicijative, navodeći da vlada pokušava zemlju odvesti u sve autoritarnijem pravcu.

Policija je upotrijebila suzavac, šok bombe i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, koji su se okupili ispred parlamenta u Tbilisiju i privela desetke ljudi u tom procesu.

Nacrt zakona bi zahtijevao od nevladinih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registriraju u Ministarstvu pravde te zemlje kao strani agenti.

Protivnici tvrde da to podsjeća na ruski zakon iz 2012. godine koji je Kremlj uveliko koristio za obračun s civilnim društvom i nezavisnim medijima.

Planovi, koje je potaknula vladajuća partija Gruzijski san, produbili su domaće kritike vlade da je previše bliska Moskvi, i da se protivi gruzijskom javnom mnijenju, koje je žestoko antirusko.

Planovi, koje je gurala vladajuća stranka, pojačali su domaće kritike vlade da je preblizu Moskvi, za razliku od gruzijskog javnog mnijenja koje je žestoko antirusko.

Vlada je branila zakon kao neophodan za povećanje transparentnosti u finansiranju nevladinih organizacija i razotkrivanje kritičara moćne Gruzijske pravoslavne crkve. Odbacio je uporedbe s ruskim zakonodavstvom.

Kremlj je rekao da nije uopće upleten u gruzijski zakon i odbacio sugestije da je inspiriran Rusijom. U petak je optužio Sjedinjene Američke Države za raspirivanje antiruskog raspoloženja među hiljadama učesnika protesta koji su ove sedmice izašli na ulice u Georgiji.

Prijedlozi su naširoko kritizirani u inostranstvu, a dužnosnici Evropske unije nazvali su ih nekompatibilnima s ambicijom Gruzije da se pridruži bloku. Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU zajedno s Ukrajinom i Moldavijom nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera

About The Author