Izraelske snage ubile Refaata Alareera, osnivača projekta ‘Mi nismo brojevi’

Ubijanje istaknutih palestinskih intelektualaca u punom je zamahu

Izraelske snage ubile Refaata Alareera, osnivača projekta ‘Mi nismo brojevi’

Refaat Alareer, jedan od osnivača projekta “We Are Not Numbers” i profesor na Islamskom univerzitetu u Gazi, ubile su izraelske snage, objavio je u četvrtak njegov prijatelj.

We Are Not Numbers je inicijativa Euro-Med Human Rights Monitora, koja spaja palestinske pisce s mentorima da napišu priče “iza broja žrtava”.

“Alareer je autor mnogih knjiga i napisao je desetine priča o Gazi. Refaatov atentat je tragičan, bolan i nečuven. To je ogroman gubitak”, napisao je njegov prijatelj i suosnivač “We Are Not Numbers” projekta, Ahmed Alnaouq  na X.

U autorskom članku za Electronic Intifada,  Alareer je napisao:

10. novembra smo se probudili i pronašli izraelske tenkove tačno ispod našeg prozora. Moja porodica se nekoliko dana sklonila u dječiju bolnicu Rantisi.

Ono što se dogodilo prije i nakon što smo se tog dana probudili pokazuje kako Izrael rutinski laže.

Suprotno vlastitim tvrdnjama, Izrael namjerno uzrokuje razaranje i štetu. Njegovi sistematski napadi osmišljeni su da onemoguće funkcioniranje zdravstvenog sistema Gaze.

Refaatovo iskustvo iz opkoljene Gaze možete pročitati ovdje: https://electronicintifada.net/content/israels-claims-terrorist-activity-childrens-hospital-were-lies/41226

About The Author