Fotomontaža predsjednice REM-a u nacističkoj uniformi

Olivera Zekić je sama postavila ovu fotomontažu

Fotomontaža predsjednice REM-a u nacističkoj uniformi

 

Predsjednica Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić u nacističkoj uniformi. Riječ je o fotomontaži, ali samoinicijativno postavljenoj na Telegram kanalu kao profilna fotografija.

– Ja sam to uradila iz čiste provokacije – odgovorila je Zekić na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zašto je za ličnu fotografiju postavila sebe u nacističkoj SS uniformi.

SS – Schutzstaffel, odnosno takozvani “Jurišni odred” prvobitno je bila elitna garda Rajha i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

– Kao što znate ja volim da provociram. Mogla sam da okačim i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža s Twittera i ja sam je okačila – izjavila je Zekić za RSE, spominjući imena dvojice poznatih karikaturista iz Srbije.

Dodaje, također da se nije bavila time koji je tip uniforme u pitanju. “To je neko drugi napravio prije par godina na Twitteru”, objašnjava ona.

Kroz Google image reverse pretragu, RSE nije uspio pronaći na internetu ili društvenoj mreži X (bivši Twitter) ovu fotomontažu s likom Olivere Zekić.

Internet pretragom, može se zaključiti da je na originalnoj fotografiji nacista Reinhard Heydrich. Bio je jedan od glavnih tvoraca “Konačnog rješenja”, eufemizma korištenog za progon i istrebljenje Jevreja iz Evrope tokom Drugog svjetskog rata.

Arhiv američkog Muzeja holokausta u njegovoj biografiji navodi da je Heydrich bio šef Glavne kancelarije za sigurnost Rajha, SS-a i policijske agencije koje su bile najdirektnije uključene u provođenje nacističkog plana ubijanja Jevreja u Evropi.

Za historičarku Branku Prpu isticanje simbola nacističke Njemačke sporno je “po svim linijama”, najprije zbog funkcije koju obavlja Olivera Zekić.

-Svi oni koji nose nacističke simbole iz egzibicionističkih, političkih ili bilo kojih drugih razloga zapravo reafirmišu te ideje – rekla je Prpa u razgovoru za RSE.

Ona je istakla da simboli nacističke Njemačke “nisu simboli sa kojima možete da paradirate ni u jednoj evropskoj državi”.

Regulatorno tijelo za elektronske medije je nezavisna organizacija koja kroz zakonske regulative treba da radi na unapređivanju kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju i zaštiti, razvoju slobode mišljenja i izražavanja.

No, rad REM-a na čelu sa Zekićevom kritikovan je i od strane međunarodnih institucija. Prilikom nedavnog usvajanja seta medijskih Zakona Evropska komisija (EK) između ostalog saopštila je da očekuje da medijski regulator REM “počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat”.

Izvor: RSE

About The Author