Novinarstvo suočeno s krizom zbog pandemije

Deseci novinara su uhapšeni, suočeni s tužbama ili su napadnuti, slobode medija su ugrožene, a brojni novinari su otpušteni ili su im smanjene plate

Novinarstvo suočeno s krizom zbog pandemije
Foto: maldivesindependent.com

Tri od četiri novinara suočila su se s nekom vrstom ograničenja, opstrukcijom ili zastrašivanjem tokom izvještavanja o pandemiji novog koronavirusa Covid-19, potvrdila je anketa provedena među 1.308 novinara u 77 zemalja, od kojih je 57 posto zaposleno, dok je 43 posto freelance novinara.

Dvije trećine zaposlenih i slobodnih novinara također su pretrpjeli smanjenja plaća, smanjeni su im prihodi, izgubili su radna mjesta ili su im pogoršani radni uvjeti, pokazalo je istraživanje koje je provela Međunarodna federacija novinara (IFJ), jedna od najvećih svjetskih organizacija profesionalnih novinara koja predstavlja 600.000 novinara u 146 zemalja.

Utvrđeno je i da je gotovo svaki freelance novinar iskusio smanjenje prihoda ili mogućnost rada, više od polovine novinara pati od stresa i tjeskobe, a više od četvrtine nedostaje neophodna oprema koja bi im omogućila siguran rad od kuće, dok jednoj četvrtini nedostaje bilo kakva zaštitna oprema za rad na terenu.

Deseci novinara su uhapšeni, suočeni s tužbama ili su napadnuti, a više od trećine novinara preusmjerilo je izvještavanje na priče povezane s Covidom-19.

Na pitanje o slobodi medija u njihovim zemljama veliki broj njih je potvrdilo da se pogoršala. Od Grčke do Indonezije i od Čada do Perua novinari su potvrdili da je došlo do opadajućeg nivoa slobode medija ili ograničavanja u tom smislu.

Mnogi su se požalili na sve veće napade na slobodu medija. Gotovo svaki četvrti novinar izjavio je da se suočio s poteškoćama u pristupu informacijama iz vladinih ili službenih izvora. Mnogi su izvijestili da su ih političari napadali verbalno.

Drugi su se žalili na ograničenja postavljanja pitanja na konferencijama za novinare i na ograničenja kretanja novinara tokom krize, dok su neki izrazili zabrinutost da bi se zbog ukupne usredotočenosti na priče vezane uz Covid-19 mogla zanemariti druga važna pitanja.

Nalazi iz ankete opravdali su pozive za hitne akcije spašavanja radnih mjesta, zaštite nezavisnih medija i finansiranje kvalitetnog novinarstva, kažu u IFJ-u.

Globalna platforma za kvalitetno novinarstvo pozvala je predstavnike novinarskih sindikata u 146 zemalja da zatraže hitne mjere zaštite i jačanja javnog interesa novinarstva, uključujući formiranje globalnog fonda za podršku nezavisnim medijima, korištenje porezne i fiskalne politike za smanjenje tereta na novinare i medije te osiguranje reklamne kampanje za podršku lokalnim medijima.

About The Author