Novinari širom svijeta podržali hrabre novinare iz Gaze

Sav prikupljeni novac bit će proslijeđen Sindikatu palestinskih novinara koji će prebaciti novac u Gazu

Novinari širom svijeta podržali hrabre novinare iz Gaze
Foto: pexels-musa-zanoun

Hrana, posteljina i odjeća za novinare u Gazi bit će dostupni u većim količinama kao rezultat porasta donacija za njihovu podršku putem Međunarodnog fonda za sigurnost IFJ-a.

Proteklih sedmica australski i novozelandski novinari donirali su 9.000 eura, Međunarodna transportna federacija 8.000 eura, 920 eura stiglo je od industrijskih radnika Svjetskog sindikata slobodnih radnika, 250 eura od novinara irske nacionalne televizije RTÉ, a 583 eura iz ogranka britanskog sindikata Unison.

Neka djela dobrote potaknula su sjećanja na preminule kolege koji su radili u Palestini ili u drugim zonama sukoba. Na primjer, više od 3.000 eura donirano je u spomen na Alija Mustafe, fotoreportera iz Toronta koji je ubijen u Siriji prije gotovo tačno deset godina. Kolektiv organiziran u njegovo ime obilježava njegov rad i prikuplja sredstva od podupiratelja.

– Palestinski novinari na terenu u Gazi bave se tim istim ‘narodnim novinarstvom’ (koje je zagovarao Mustafa), pružajući kontekst koji nedostaje nekim medijima. Ovaj rad je imao užasnu cijenu. Donacije Sindikatu palestinskih novinara osigurat će da medijski djelatnici na terenu imaju pristup osnovnim potrepštinama i sigurnosnoj opremi, kako bi mogli nastaviti dijeliti vijesti iz Gaze – naveli su iz Grupe.

Druge donacije dane su uime Rexa E Ellisa, bivšeg ratnog izvjestitelja, koji je godinama bio radijski novinar u Hong Kongu. U Australiji i Novom Zelandu, članovi Media and Arts Alliance (MEAA) i E tũ također su prikupljali donacije od pobornika općih kampanja za slobodu medija kako bi potaknuli davanje.

Adam Portelli, zamjenik direktora MEAA-e, rekao je da su zadivljeni hrabrošću i predanošću novinara koji nastavljaju izvještavati s prve linije fronta. Bez njih, ostatak svijeta ne bi bio informiran o pravim razmjerama humanitarne krize u Gazi.

U Dublinu, u Irskoj, grupa članova NUJ-a okupila se kako bi organizirala večer kviza za podršku novinarima u Palestini koja je prikupila 2.300 eura. Stephen Bourke, jedan od organizatora, rekao je da irski novinari znaju da kolege u Gazi podnose nezamislivo jer je njihov dom postao najopasnije mjesto na svijetu za novinare.

Njihov događaj započeo je s vrlo skromnim namjerama, ali na kraju je podrška premašila Bourkeova očekivanja, s više od 50 ljudi koji su prisustvovali kako bi odali počast nepokolebljivim medijskim djelatnicima u Gazi.

Sav prikupljeni novac bit će proslijeđen Sindikatu palestinskih novinara (PJS), koji će prebaciti novac u Gazu – u nekim slučajevima sindikalnim dužnosnicima koji će kupiti robu za daljnju distribuciju. Dio sredstava bit će iskorišten za plaćanja samih novinara.

Unatoč velikodušnosti, potrebe novinara u Gazi i dalje su ekstremne. Međunarodni dopisnici još uvijek nisu pušteni u enklavu, broj mrtvih i dalje raste, glad je postala gorući problem. Donacije je moguće izvršiti i uplatom na International Safety Fund.

Izvor: IFJ

About The Author