Rusija nastavila dodavati novinare i kulturnjake na popis ‘terorista i stranih agenata’

Etiketa “strani agent” ima vrlo negativne konotacije u Rusiji, Vlada ga je iskoristila kako bi marginalizirala kritičare ruske invazije na Ukrajinu

Rusija nastavila dodavati novinare i kulturnjake na popis ‘terorista i stranih agenata’

Ruska državna finansijska agencija Rosfinmonitoring dodala je u ponedjeljak pozorišnu redateljicu Yevgeniju (Zhenya) Berkovich i dramaturginju Svetlanu Petriychuk na popis “terorista i ekstremista”.

Berkovich i Petriychuk uhapšene su u maju 2023. godine zbog njihove nagrađivane predstave “Finist hrabri sokol”, koja govori o ruskim ženama koje se dopisuju s islamističkim militantima, zaljubljuju se u njih i planiraju im se pridružiti u Siriji.

Optuženi su za “opravdavanje terorizma” i prijete im do sedam godina zatvora ako budu osuđene. Berkovich i Petriychuk, koji negiraju krivnju, ostat će u istražnom zatvoru najmanje do 4. maja.

Berkovich, majka dviju posvojenih kćeri tinejdžerica, više je puta tražila od suda da bude stavljena u kućni pritvor, strahujući da bi njezina djeca mogla doživjeti “psihološki slom” u njezinoj odsutnosti, ali zahtjevi su odbijeni.

Tokom sudskog postupka, Berkovich je naglasila da je njezina predstava dobila sredstva od Ministarstva kulture. Prema njezinim riječima, predstava je imala “vrlo jednostavnu i transparentnu ideju da deseci žena u našem vremenu postaju, naglašavam, slučajne žrtve zla”.

Prošle sedmice, Rusko ministarstvo pravosuđa označilo je dvoje istaknutih novinara – dopisnika BBC-ja iz Rusije Ilju Barabanova i reporterku Asju Kazancevu – kao “strane agente”. Barabanov je opširno pisao o ruskom ratu u Ukrajini i plaćeničkoj grupi Wagner.

Etiketa “strani agent” ima vrlo negativne konotacije u Rusiji. Vlada ga je iskoristila kako bi marginalizirala ne samo kritičare ruske invazije na Ukrajinu, već i glasove koji osporavaju druge politike Kremlja, uključujući istaknute kulturne osobe, medijske organizacije i organizacije civilnog društva.

Jedan od najpopularnijih ruskih romanopisaca – Boris Akunjin – stavljen je na popis u januaru. Dugogodišnji je kritičar predsjednika Vladimira Putina.

Izraz “strani agent” podsjeća na kampanju protiv “neprijatelja naroda” iz sovjetske ere. “Strani agenti” se kao takvi moraju identificirati na društvenim medijima i u drugim publikacijama te se suočiti s opterećujućim zahtjevima za finansijskim izvještajima.

Ministarstvo pravosuđa optužilo je Barabanova – sada sa sjedištem u Latviji – za “širenje lažnih informacija” o odlukama i politici ruske vlade, te za protivljenje ratu u Ukrajini.

BBC je osudilo je ovaj potez, ističući da oni imaju globalnu reputaciju pouzdanog i nezavisnog izvora vijesti.

Izvor: Moscow Times/BBC

About The Author