Mediji pozvali Bidena i Trumpa da održe predsjedničke debate

Pismo su, među ostalima, potpisali ABC, CBS, CNN, Fox, PBS, NBC, NPR i The Associated Press

Mediji pozvali Bidena i Trumpa da održe predsjedničke debate
Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba

Brojne novinske organizacije pozvale su potencijalne kandidate za predsjednika Sjedinjenim Američkih Država Joea Bidena i Donalda Trumpa da pristanu na debate, rekavši da su one tradicija koja je dio svake izborne kampanje od 1976. godine.

Dok je Trump, koji nije učestvovao u debatama za republikansku nominaciju, pokazao spremnost da se suprotstavi svom suparniku 2020. godine, demokratski predsjednik nije se obavezao ponovno raspravljati s njim.

Iako pozivnice nisu službeno izdane, novinske organizacije kažu da nije prerano za svaku kampanju javno reći da će učestvovati u tri predsjednička i jednom potpredsjedničkom forumu koje je postavila nestranačka Komisija za predsjedničke debate.

– Ako postoji jedna stvar oko koje se Amerikanci mogu složiti tokom ovog polariziranog vremena, to je da su ulozi ovih izbora iznimno visoki. Usred te pozadine, jednostavno nema zamjene za kandidate koji raspravljaju jedni s drugima i pred američkim narodom o svojim vizijama budućnosti naše nacije – naveli su u zajedničkoj izjavi koje, između ostalih, potpisuju ABC, CBS, CNN, Fox, PBS, NBC, NPR i The Associated Press.

Biden i Trump dvaput su bili na debatama 2020. godine Treća debata je otkazana nakon što je Trump, tadašnji predsjednik, bio pozitivan na COVID-19 i nije htio debatirati na daljinu.

Upitan početkom marta da li planira da održi debatu s Trumpom, Biden je odgovorio da to „zavisi od njegovog ponašanja“, misleći na haotičnu debatu iz 2020. godine kada je u jednom trenutku svom suparniku rekao da „ućuti“.

Menadžeri Trumpove kampanje su u javnom pismu prošle sedmice saopćili „da je predsjednik Trump voljan da debatuje bilo kada i bilo gdje“.

Bidenov izborni štab je odbio da komentira pismo medijskih organizacija, ukazujući na raniju izjavu predsjednika. Nije bilo odgovora ni iz Trumpovog štaba kampanje.

Svakako bi emiteri mogli iskoristiti detalje iz rasprave. Gledanost televizijskih vijesti znatno je pala u poređenju s kampanjom 2020. godine. U ovom predsjedničkom ciklusu nije bilo demokratskih rasprava, a Trumpovo odbijanje učešća na republikanskim forumima smanjilo je interes za njih.

Izvor: VoA

About The Author