SECUREDROP SUSTAV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA KRŠENJA MEDIJSKIH SLOBODA

To je dosad najsigurniji način da se CPJ-u dojave informacije o kršenju prava na slobodu novinarstva bilo gdje u svijetu ili da se zatraži izravna podrška novinarima koji su ugroženi zbog izvještavanja. CPJ-ov SecureDrop sustav dojave nalazi se na ovoj adresi. Da biste kontaktirali centar, skinite posljednji Tor Browser i glavu naše SecureDrop onion adrese. […]

SECUREDROP SUSTAV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA KRŠENJA MEDIJSKIH SLOBODA

To je dosad najsigurniji način da se CPJ-u dojave informacije o kršenju prava na slobodu novinarstva bilo gdje u svijetu ili da se zatraži izravna podrška novinarima koji su ugroženi zbog izvještavanja.

CPJ-ov SecureDrop sustav dojave nalazi se na ovoj adresi.

Da biste kontaktirali centar, skinite posljednji Tor Browser i glavu naše SecureDrop onion adrese.

SecureDrop omogućuje sigurnu i anonimnu dojavu novinama, „psima čuvarima“ i svima koji su zabrinuti da će biti identificirani kao izvori. Projekt održava neprofitna organizacija Freedom of the Press Foundation (FPF).

SecureDrop se koristi lako, ali ga je teško „probiti“. Iza jednostavnog načina dojave je usavršen sustav koji razdvaja zadatke i šalje ih na različite lokacije. Tako se osigurava da svaka lokacija sadrži samo dio slagalice, te ju je vrlo teško složiti.

SecureDrop se oslanja na mrežu Tor, koju je NSA nazvala „kraljem visoke sigurnosti i anonimnosti“. Micah Lee, novinar i tehnolog u Interceptu i First Looku, sročio je jasne i detaljne upute o tome kako ostati siguran kad anonimno podnosite prijavu ili šaljete materijale putem SecureDropa.

Tehnički obrazovaniji izvori mogu CPJ kontaktirati i putem Tails live operating systema, koji Tor koristi da bi sve ulaze i izlaze učinio anonimnim. Tails ne ostavlja nikakvog traga i ne može se slijediti, te pruža sigurnost i kriptografski softver svojim korisnicima.

Britanska agencija za praćenje je taj sustav opisala kao “pakao” za one koji ga kane otkriti i kontrolirati, za razliku od drugih sustava kao Windowsi, Mac OS X ili Linux, koji se ne bave prvenstveno sigurnošću.

Kad se dokument dostavi na SecureDrop, nijedno ga računalo ne može dešifrirati. Pa čak ni server SecureDropa. Čak i kad bi server bio hakiran, sadržaj dokumenata ili identifikacija izvora ne bi bili dostupni.

Cilj svih tih tehničkih zavrzlama je osigurati sadržaj dokumenta koji je dostavljen i identitet dostavljača čak i protiv ‘napadača’ kao što su SAD ili Kina, koji barataju ogromnim sredstvima i mogućnostima. Čak ni sam CPJ ne može demaskirati izvore ukoliko oni sami to ne žele.

SecureDrop je već zaprimio brojne prijave – od novinara kojima je potrebna zaštita CPJ-a do informacija o napadima na novinare u nekim dijelovima svijeta.

hnd.hr

About The Author