Polovina bh. domaćinstava uskoro ostaje bez TV signala

Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije polovina domaćinstava u BiH mogla bi ostati bez TV signala. Iz RAK-a kažu da će analogne predajnike gasiti sukcesivno i to kako budu pristizali zahtjevi susjednih zemalja. Prve takve zahtjeve možemo očekivati već za nekoliko sedmica. Međunarodni sporazum o novoj raspodjeli frekvencija stupa na snagu 17. 06. 2015. u svom […]

Polovina bh. domaćinstava uskoro ostaje bez TV signala

Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije polovina domaćinstava u BiH mogla bi ostati bez TV signala. Iz RAK-a kažu da će analogne predajnike gasiti sukcesivno i to kako budu pristizali zahtjevi susjednih zemalja. Prve takve zahtjeve možemo očekivati već za nekoliko sedmica.

Međunarodni sporazum o novoj raspodjeli frekvencija stupa na snagu 17. 06. 2015. u svom punom obimu. Radi se o tehničkom sporazumu u okviru kojeg je Bosna i Hercegovina osigurala značajne frekvencijske resurse za nesmetan razvoj tržišta TV emitovanja. Istovremeno, obavezali smo se da ćemo prelazak na nove frekvencije, odnosno s analognog na digitalni signal, uraditi najkasnije do 17. 06. 2015. ali do danas ovu obavezu iz Sporazuma nismo ni započeli ispunjavati.

Produženje roka za završetak digitalizacije nije moguć i do njega sigurno neće doći. S druge strane, s obzirom da se BiH nalazi na samom početku procesa digitalizacije, sigurno je da će doći do gašenja većeg broja analognih predajnika.

Završetak digitalizacije u većini zemalja podrazumijeva onaj trenutak kada je prisustvo digitalnog signala na teritoriji države ekvivalentno prisustvu današnjeg analognog signala.

Nažalost, nitko ne može precizirati kada bi BiH mogla okončati proces digitalizacije.

Više na klix.ba

About The Author