Srbijanska policija mora garantirati sigurnost medijskih radnika na protestima

Novinari pozvani da na jasnim mjestima nose obilježja kako bi se znalo da su novinari na zadatku

Srbijanska policija mora garantirati sigurnost medijskih radnika na protestima
Foto: N1

Na protestima u Republici Srbiji učesnici demonstracija fizički su napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tokom uličnih protesta u Beogradu.

Uvečer 7. jula, građani Beograda izašli su na ulice kako bi protestirali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi demonstranata i policije eskalirali, zabilježena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara.

Dvojica snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napali demonstranati. Jedan demonstrant se obratio kamermanu agencije pitajući ga zašto snima i pokušao je da ga spriječi tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi kamerman napadnut je dok su demonstranti bježali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Demonstranti su otišli ​​kada je on to odbio.

Policajci u civilu pokušali su da spriječe novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsjedništva Srbije.

Policija je spriječila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne povrijeđenom muškarcu. Božinović je pokušala da objasni da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po zadnjici.

– Policija je koristila prekomjernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obilježja i izbjegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu sigurnost – kazao je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Bodrožić je izrazio žaljenje što RTS, javni servis u Srbiji, nije izvještavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali i istaknuo da su medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkans, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija hrabro izvještavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o protestima građanima Srbije i regiona.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, osudila je svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtjevima upućenim srbijanskim vlastima.

U skladu sa svojim mandatom, policija mora da garantira sigurnost u radnom okruženju za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlaštenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe.

Pridružili su se NUNS-u i u pozivu novinarima koji izvještavaju s protesta da budu vidno obilježeni – njihova obilježja treba da budu na vidljivom mjestu i moraju da učine sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identificiraju kao novinari na zadatku.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, naglasili su.

Izvor: SafeJournalists

About The Author