Rasvijetljen slučaj prijetnji smrću novinaru

Policijski dužnosnici u ZDK tvrde da prijetnje i zastrašivanje novinara te ugrožavanje sigurnosti neće tolerirati

Rasvijetljen slučaj prijetnji smrću novinaru
Foto: Safejournalists.net

Policijski inspektori za cyber kriminal Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rasvijetlili su slučaj prijetnje smrću novinaru “Dnevnog avaza” iz Zenice Dini Pašaliću, koje mu je preko lažnog Instagram profila u decembru prošle godine uputio H.O. (23) iz Zenice.

Pašalić je prijetnje dobio nakon izvještavanja o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, poslije koje je od povreda zadobijenih tom prilikom preminula jedna djevojka.

– Zahvalan sam policiji, koja je imala veoma mnogo posla, jer je morala provesti puno procedura da bi došla do ovog otkrića. Smatram da je važno, uprkos prijetnjama, ne posustajati u izvještavanju, a svaku ovakvu prijetnju treba prijaviti – ističe Pašalić.

On napominje da je H.O. priznao da mu je prijetio, a uskoro bi u Tužilaštvu ZDK obojica trebala dati i izjavu. Izvjesno da će doći i do sudskog postupka kada će se H. O. suditi za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”, za šta je predviđena i zatvorska kazna.

Policija posjeduje svu opremu za otkrivanje prijetnji na internetu novinarima, ali i svim drugim građanima koji trpe govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti.

Izvor: Fena

About The Author