FUDBAL I OKO NJEGA: Ko s Rusijom igra…

NOVA BLOG PRIČA

FUDBAL I OKO NJEGA: Ko s Rusijom igra…

Ima tome nekoliko godina, igrali u Banjoj Luci prvenstvenu utakmicu Borac i Željezničar. Kod domaćih navijača transparent NOŽ ŽICA SREBRENICA, masa otvoreno urla „Ubij, ubij Turčina“, s razglasa regularno ide Marš na Drinu. Ništa posebno, uobičajeno zapaljiva atmosfera. U jednom trenutku gostujući navijači, kao blijedi odgovor, zapjevaju „Jedna si, jedina“, a oficijelni spiker utakmice odmah ih sasiječe upozorenjem: „Mole se navijači Željezničara za fer i korektno navijanje.“

Kad vas neko pita šta mislite o Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i njegovom rukovodstvu, samo mu prepričajte ovu anegdotu. Taj se saziv do sada najviše istakao radikalnim satiranjem Veleža i još pokojeg kluba koji nema dovoljno političke i finansijske moći za otpor, pa je u banjalučkoj epizodi sadržano sve što treba znati o krovnoj fudbalskoj instituciji i njenim prerogativima. Odavno javnim prostorom kolaju priče o korupciji i pravosuđu koje ili ne zna za brojne afere ili na njih reagira sporo, pogrešno, površno, pa je sasvim logično da ovaj nadrealni prizor s tribina bude nešto kao zaštitni znak Nogometnog saveza i garniture koja ga vodi. Riječ je o jednoj potpuno pogrešnoj i beznadežnoj političkoj konstrukciji sa skrivenom agendom i ne baš časnim namjerama; prijateljska utakmica s prokazanom Rusijom samo je vrhunac višegodišnjeg (ne)djelovanja Saveza.

Problem je što ovaj put njihova suluda aktivnost izlazi iz okvira nogometa i preliva se na uvijek osjetljivo političko tlo. Ako do tog nesretnog meča dođe, Bosni i Hercegovini, državi koja ionako ne uživa neki ugled u svijetu, bit će nanesena ozbiljna šteta. Na dan kada je Evropska unija suspendirala vizni režim s Rusijom, što možda i nije najsretnija mjera, jer će umjesto Putina štetu platiti narod, ali izgleda da drugih sredstava osim tih kaznenih nema, dakle, na taj u međunarodnim uvjetima signifikantan dan Bosna i Hercegovina dogovorila je prijateljsku utakmicu sa zemljom koja je napala i već mjesecima ubija susjede. Zli duh osvjedočenih Putinovih saveznika Milorada Dodika, Dragana Čovića i njihove sarajevske filijale ponovo je aktivan. Portali i mreže gore, izvjesni fudbaleri negoduju, ali pitanje je hoće li biti ikakve koristi od tog pritiska. Darijo Srna, kao osvjedočni prijatelj bh. reprezentacije poslao je baš onako važnu poruku, međutim, ljudi koji donose ovakve odluke igorniraju takve poruke. Dejtonska strukura odlučivanja napravila je od Bosne i Hercegovine eksperiment koji je suspektnim likovima poput Vice Zeljkovića dao neograničenu moć, a oni savršeno znaju šta da s njom urade. Problem je što ostatak države ne zna kako na takve poteze da odgovori jer mu je manevarski prostor maksimalno reduciran. Najmanje što domaća javnost, odnosno onaj njen razumniji dio, za Ukrajinu može uraditi je da posvemašnjim pritiskom pokuša spriječiti odigravanje sporne utakmice. Nije baš da su šanse za uspjeh velike, što ne znači da se unaprijed treba predati.

About The Author