Kako je Bellingcat postao najveća noćna mora Rusije

Koriste se informacijama koje su dostupne javnosti od satelitskih slika do telefonskih imenika kako bi spojili dokaze o nedjelu

Kako je Bellingcat postao najveća noćna mora Rusije

Digitalni istraživači iz grupe Bellingcat proveli su osam godina razotkrivajući laži moćnih osoba i prikupljajući dokaze o njihovim zločinima – posao koji ima veliku ljudsku cijenu, rekao je šef organizacije Christo Grozev u intervjuu za AFP.

Bugarski novinar Christo Grozev rekao je da su on i njegovi kolege redovno dobivali prijetnje, ali da ga je na nastavak tjerao “adrenalin” i “osjećaj da možete učiniti nešto što policija ne čini”.

Istraživačka grupa usko je povezana s otkrivanjem nedjela ruskih agenata širom Evrope, uključujući obavještajnu umiješanost u trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

– Kad vas na ulici zaustave građani Rusije i jednom dnevno vam kažu hvala za ono što radite, mislim da je to dovoljno za nastavak – rekao je.

On je ovu organizaciju opisao kao “najveću noćnu moru Kremlja”, iako je za AFP naglasio da Rusija nije glavni fokus njihovog rada, mada u toj zemlji ima mnogo vladinog kriminala zbog čega su mnoge njihove istrage usmjerene na Rusiju.

On navodi istrage o sirijskom ratu, policijskoj agenciji Evropske unije EUROPOL-u i druge fokusirane na Grčku, Tursku, Mađarsku i krajnju desnicu u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Bellingcat je u julu 2014. godine osnovao britanski bloger Eliot Higgins s grupom internetskih “štrebera”, rekao je Grozev, koji se kasnije pridružio i donio bogato novinarsko iskustvo iz svoje karijere u bugarskim medijima.

Koristili su se informacijama koje su slobodno dostupne javnosti – od satelitskih slika do telefonskih imenika – kako bi spojili dokaze o nedjelu.

Njihov rad na obaranju aviona Air Malaysia na letu MH17 iznad Ukrajine 2014. godine – u kojem je poginulo 298 ljudi i koji je izazvao globalni bijes – osvojio je pohvale širom svijeta i skrenuo pažnju Kremlja na ovu grupu.

Istraživači su spojili fotografije, video zapise i javne dokumente koji potkrepljuju teoriju da je avion oboren ruskim projektilom s područja pod kontrolom proruskih separatista.

Od tada je grupa identificirala ruske agente odgovorne za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i drugih disidenata, razotkrila navodne ratne zločine u Ukrajini i pomogla u otkrivanju mnogih drugih skandala. Jedan od njihovih glavnih fokusa trenutno je rat u Ukrajini, gdje imaju pristup na dva kolosijeka.

Grozev je rekao da jedan pristup koristi novinarske metode za razotkrivanje lažnih informacija, dok je drugi više pravosudni, prikupljanje dokaza o ratnim zločinima za eventualnu upotrebu na sudovima.

Platforma sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je dobila ime po bajki u kojoj miševi udružuju snage kako bi objesili zvono mački oko vrata, rijetko je bila izvan vatrene linije Kremlja. Rusija ih je nedavno opisala kao sigurnosnu prijetnju i ocijenila ih “nepoželjnima”.

Jedna od glavnih linija napada bila je optužiti Bellingcat da ga finansiraju zapadne vlade ili nevladine organizacije, posebno Američka nacionalna fondacija za demokratiju.

Grozev je rekao da je u svojim ranim godinama osnivanja uzela nešto novca od američkih nevladinih organizacija za obuku, ali je kasnije odlučila prestati. Kaže da nisu uzeli novac od vlada od prošle godine i da se umjesto toga oslanjaju na manje finansijere, a većina su pojedinci koji ulože od 100 do 5.000 eura.

Osim finansijskih ograničenja, Grozev je ukazao na teško pravno okruženje jer je međunarodno pravo hendikepirano. Čak je i Međunarodni krivični sud, koji nastoji pozvati na odgovornost pojedince, a ne zemlje, dugo bio sputan neslaganjima oko svog djelokruga i ovlasti istraga.

Nacionalne vlade sputane su idejom nacionalnog suvereniteta, pa ako se trovanje dogodi na ruskom teritoriju, samo Rusija može istražiti. Upravo u toj pravnoj crnoj rupi Bellingcat nalazi najveću potrebu za postojanjem.

– Istražujemo općenito loše aktere, vlade koje čine zločine, jer mislimo da ih niko drugi ne istražuje. Nema sudova, niti agencija za provođenje zakona koje istražuju vlade – zaključio je.

Izvor: AFP

About The Author