Vijeće ministara izrazilo opredijeljenost da se sjednice otvore za javnost

Zatražena i analiza na koji način vlade zemalja u regionu rade na povećanju transparentnosti rada

Vijeće ministara izrazilo opredijeljenost da se sjednice otvore za javnost
Foto: Hayat.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine s ciljem boljeg informiranja javnosti, te podizanja stepena transparentnosti rada Vijeća ministara, iz te institucije danas je izražena opredijeljenost da se sjednice otvore za javnost.

Zadužen je Generalni sekretarijat da u roku od 60 dana predloži tehničko rješenje koje će omogućiti da se sjednice otvore za javnost putem sistema ‘e-vlade’ u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tehničko rješenje trebalo bi  sadržavati i neophodne finansijske izdatke i vremenski okvir potreban za realizaciju te aktivnosti.

Također, zadužen je Generalni sekretarijat da u roku od 60 dana uradi detaljnu analizu na koji način vlade zemalja u regionu rade na povećanju transparentnosti svog rada i poboljšanju kvaliteta komunikacije prema javnosti, s prijedlogom realizacije aktivnosti koje će ispuniti te ciljeve.

Sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao najvišeg izvršnog tijela u zemlji odnosno državne Vlade, do sada su bile zatvorene za javnost.

Imajući u vidu da se na tim sjednicama donose izuzetno važne odluke novinari su bili prisiljeni čekati ispred zgrade državnog parlamenta jer im se rijetko dozvoljavalo da uđu u zgradu.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je ranije da to namjerava promijeniti i otvoriti sjednice za prisustvo medija kako niko ne bi sumnjao u ono što se iza tih vrata dešava.

About The Author