Oslobođeni ukrajinski novinari Stanislav Aseev i Oleh Halaziuk

Désir je nekoliko puta zatražio njihovo oslobađanje nakon što su ih ruske okupacijske trupe ilegalno zarobile u Donjecku

Oslobođeni ukrajinski novinari Stanislav Aseev i Oleh Halaziuk
Foto: Ukrinform

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir pozdravio je puštanje ukrajinskih novinara Stanislava Aseeva i Oleha Halaziuka iz zatočeništva u okupiranom Donjecku.

Izrazio je zadovoljstvo što su njih dvojica saradnici Radija Sloboda u Ukrajini oslobođeni nakon dugog ilegalnog pritvora u Donjecku, kao rezultat razmjene zarobljenika.

Ranije je Désir nekoliko puta zatražio puštanje Stanislava Asejeva i Oleha Halaziuka koje su ruske okupacijske trupe ilegalno zarobile u Donjecku.

Na kontrolnom punktu Mayorske u regiji Donjeck 29. decembra izvršena je razmjena zatočenika između Ukrajine i takozvane “Narodne republike Donjecka” i “Luganske narodne republike”.

Sedamdeset šest ljudi vratilo se u Ukrajinu. Ukrajina je prebacila 127 zatočenika, te je izrazila spremnost da će prebaciti još 141 osobu, ali njih 14 odbilo se vratiti na teritorij pod nadzorom militanata.

Stanislav Aseev ukrajinski pisac, novinar i bloger, član PEN-a Ukrajine uhapšen je 2017. godine nakon što su ga militanti optužili za špijunažu. Aseev je zadržan u izolaciji u bivšoj zgradi muzeja koja je pretvorena u zatvor, a kasnije je premješten u drugi zatvor.

Bloger Oleh Halaziuk živio je u okupiranom gradu Torez, u donjeckoj regiji, a bio je profesor na fakultetu Harkovskog instituta za ekonomiju i upravljanje. U junu 2014. godine njegov brat Vitaliy prijavio policijskoj upravi Torez nestanak Oleha.

About The Author