RSF i IFJ osudili masakr palestinskih novinara

Zatražili su definiranje sigurnih utočišta za novinare koji pokrivaju rat iz Pojasa Gaze

RSF i IFJ osudili masakr palestinskih novinara
Foto: Anadolija

 

Reporteri bez granica (RSF) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) uputili su apel međunarodnoj zajednici iz Instituta arapskog svijeta u Parizu, pozivajući na prestanak pokolja i omogućavanje “da novinarstvo živi u Gazi”.

Pariške nevladina organizacija Journalism & Citizenship (J&C) okupila je predstavnike medijske zajednice za dan dijaloga između novinara s obje obale Sredozemnog mora, a RSF i IFJ osudili su masakr palestinskih novinara i apelirali na vlade i međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Izrael da okonča ovaj pokolj.

RSF i IFJ također su uputili niz zahtjeva Izraelu i njegovoj vladi, uključujući osiguravanje da su novinari zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i, kao stvar najveće hitnosti, davanje čvrstih i izričitih uputa izraelskim oružanim snagama da poštuju te obaveze.

Zatražili su definiranje sigurnih utočišta za novinare koji pokrivaju rat iz Pojasa Gaze te olakšavanje dostave zaštitne opreme i profesionalne opreme za novinare koji nastavljaju raditi u i oko ratne zone.

U apelu, dvije organizacije također su naglasile hitnu potrebu otvaranja vrata graničnog prijelaza Rafah kako bi se konačno omogućio ulazak međunarodnih medija u Gazu i evakuacija palestinskih novinara koji žele otići.

Kako su naveli, preživjeli novinari nastavljaju herojski obavljati svoju profesiju. Žive pod stalnom prijetnjom izraelskog bombardiranja, ili čak namjerno ciljanih napada, kao je pokazala istraga RSF-a o smrti Reutersovog izvjestitelja Issama Abdallaha, koji je ubijen je u Libanonu 13. oktobra.

– Mi, organizacije i novinari s obje obale Sredozemnog mora, oštro osuđujemo napade izraelske vojske i njihove namjere da iskorijene palestinsko novinarstvo i pravo na vijesti i informacije u Gazi – istaknuli su u javno pročitanom apelu.

Nakon čitanja apela uslijedila je minuta šutnje za palestinske novinare koji su ubijeni i za sve novinare koji su poginuli pokušavajući donijeti informacije svijetu.

Izvor: RSF

About The Author