Društvo novinara BiH osudilo napad na novinara N1

Po informacijama kojima Društvo novinara BiH raspolaže, tokom jučerašnjeg protesta protiv Povorke ponosa u Sarajevu došlo je do napada na novinara televizije N1, Adija Bebanića

Društvo novinara BiH osudilo napad na novinara N1
Foto: N1

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je jučerašnji napad na novinara N1 Adija Bebanića i očekuje da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere.

– Iako su događaji oko Povorke ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno prošli bez incidenata te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i o osjetljivim temama uz visok stepen tolerancije i spremnosti na prihvatanje drugačijeg, Društvo novinara BiH s žaljenjem konstatira da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija – navodi se u saopćenju za javnost.

Prema informacijama kojima Društvo novinara BiH raspolaže, tokom jučerašnjeg protesta protiv Povorke u središtu Sarajeva došlo je do napada na novinara televizije N1 Adija Bebanića, tačnije do fizičkog kontakta s građaninom, navodno nezadovoljnim načinom izvještavanja televizije N1.

Istovremeno, navode da je brzom intervencijom policije spriječen teži incident te da je slučaj evidentiran putem službene zabilješke.

– Očekujemo da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere, a javnosti još jednom ukazujemo da poštuju predstavnike medija i da svoje eventualno nezadovoljstvo nečijim izvještavanjem izražavaju na primjeren način – navodi se u saopćenju.

Iz Društva novinara BiH podsjećaju da su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokratije, bez čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava o bilo kojoj temi.

Izvor: Mediji

About The Author