Umrežavanje put ka zaštiti prava novinarki

Svaka peta novinarka u BiH doživjela neku vrstu diskriminacije na rodnom osnovu

Umrežavanje put ka zaštiti prava novinarki
Foto: Foto: N.N. | Umrežavanje put ka zaštiti prava novinarki

Umrežavanje i udruživanje novinarki u okviru Mreže novinarki u Bosne i Hercegovine od izuzetnog je značaja za zaštitu njihovih prava, kojima se, po mišljenju sagovornica “Nezavisnih novina”, trenutno ne pridaje dovoljno pažnje.

– Žene u novinarstvu rijetko govore o svojim problemima. Osim izazova s kojima se u ovom momentu suočava novinarska profesija, žene u medijima se suočavaju sa dodatnim pritiscima -smatra novinarka “Oslobođenja”, Alena Beširević.

Kako navodi, istraživanja su pokazala da je svaka peta novinarka u BiH doživjela neku vrstu diskriminacije na rodnom osnovu.

Po njenim riječima, seksizam, mizoginija, kao i muški šovinizam su nešto s čim se konstantno susrećemo, ali o tome rijetko govorimo.

– Mreža novinarki je uspostavljena kao prostor u kojem možemo govoriti o svim ovim problemima. Jačanjem solidarnosti  među ženama koje dijele profesionalne vrijednosti pravimo prve korake u borbi za bolji položaj i poštivanje naših prava – kazala je Beširević za “Nezavisne”.

Reporterka Radija Federacije BiH Zenica Velida Kulenović napomenula je da se novinarke nerijetko bave pisanjem o kršenju različitih prava.

– Novinarke često pišu o kršenju prava radnika, manjina, ranjivih grupa, kao i diskriminaciji u našem društvu, a ponajmanje o kršenju vlastitih prava – istakla je.

Kako navodi, tek kada su im prava prekršena ili kada dožive različite napade, novinarke postaju svjesne da je neophodno biti član strukovnog udruženja, sindikata i imati više znanja i zaštitu.

– Stoga je stalna edukacija, posebno mladih novinarki, neophodna, a ova mreža je jedan od načina za edukaciju, razmjenu iskustava te jačanje solidarnosti – kazala je Kulenović.

Izrazila je nadu da će Mreža okupiti veliki broj novinarki iz svih dijelova BiH i različitih medija, ali i medijskih radnica kako bi zajedno lakše ostvarivale prava.

Novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić naglasila je značaj umrežavanja novinarki u BiH.

– Novinarke su uvijek te koje preuzimaju najvažniju ulogu na terenu. Također, uvijek moraju biti spremne za “live” javljanja. One treba da se prije svega zbliže i zajednički, uvjerena sam, mogu napraviti značajne projekte i kroz njih ispraviti položaj novinara u našoj zemlji, koji nije uopće dobar – smatra Nikolić.

Podsjećanja radi, nedavno je u organizaciji “BH novinara” na Jahorini održana radionica na kojoj su osmišljeni strateški plan, misija, vizija i ostali parametri za funkcionisanje Mreže novinarki u BiH. Kako je tada rečeno, sama organizacija žena već je prvi korak za popravljanje položaja i statusa novinarki u BiH te je izražena potreba širenja ove mreže kako bi prava novinarki što bolje bila zaštićena.

Izvor: Nezavisne novine/Bojana Živanić

About The Author