Civilno društvo na šestu godišnjicu ubistva Daphne Caruana Galizije poziva na odgovornost

Evropski parlament će razmotriti stanje vladavine prava na Malti i založiti se za sigurnost i nezavisnost novinara

Civilno društvo na šestu godišnjicu ubistva Daphne Caruana Galizije poziva na odgovornost
Foto: EU-OCS

Međunarodne organizacije koje brinu za prava medija i novinara izdale su danas, na šestu godišnjicu od ubistva malteške novinarke Daphne Caruane Galiciji, saopćenje u kojem ponovo pozivaju malteške vlasti da pred lice pravde izvedu sve odgovorne za ubistvo i provedu preporuke javne istrage.

Caruana Galizia, koja se proslavila svojim antikorupcijskim istragama i blogova, ubijena je u eksploziji autobombe na Malti 16. oktobra 2017. godine. Tri muškarca su osuđena za ubistvo, a još tri osumnjičenika čekaju suđenje.

Nakon pritiska porodice Caruana Galizia i civilnog društva, pokrenuta je javna istraga 2019. godine kako bi se istražile okolnosti koje su dovele do njezine smrti. Istraga je utvrdila da država mora “preuzeti odgovornost” za ubistvo jer je stvorila “atmosferu nekažnjivosti” i nije uspjela poduzeti razumne korake da je zaštiti.

Utvrđeno je i da je ubistvo uslijedilo zbog kolapsa vladavine prava na Malti te su izdate detaljne preporuke za vlasti, uključujući stvaranje sigurnijeg okruženja za novinare.

Fondacija Daphne Caruana Galizia također je više puta osudila neuspjeh malteških vlasti pozivajući ih da se pozabave korupcijom i zlouporabom ovlasti koje je razotkrila upravo Caruana Galizia i drugi istraživački novinari, koji još uvijek rade u nesigurnom okruženju.

Civilne organizacije naglašavaju da bi vlasti u toj zemlji trebale obilježiti šestu godišnjicu smrti Caruane Galizije izradom nedvosmislene izjave u prilog pune pravde za njezino ubistvo, obavezujući se na provedbu preporuka iz javne istrage.

Saopćenje su potpisali ARTICLE 19, Udruženje evropskih novinara, Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Europski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), IFEX, Indeks cenzure, Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), Međunarodni PEN, Reporteri bez granica (RSF) i Transparency International EU.

Također, Evropski parlament organizirat će u srijedu, 18. oktobra, skup na kojem će se razmotriti stanje vladavine prava na Malti i založiti se za sigurnost i nezavisnost novinara i predložiti rezolucije o kojima će se glasati u četvrtak, 19. oktobra.

Podsjećaju da je Caruana Galicia opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu, prodaji državljanstva i povezanosti malteške vlade s Panamskim dokumentima.

Navode da je zbog načina na koji su vlasti postupale s istragom njezina ubistva došlo do ostavke premijera Josepha Muscata. Kritizirajući propuste u istrazi, zastupnici su u decembru 2019. godine pozvali Evropsku komisiju da poduzme mjere.

Izvor: CPJ/EP

About The Author